Kolumni: Taipaleelta tarttuu matkaan kaikenlaista

Vuodet vierivät nopeasti. Tammikuun alussa minulle tuli täyteen 30 vuotta Nurmon pappina. Sen aikaisia työtovereita ei ole enää ketään. Pikkupapista on tullut pitkäaikaisin työntekijä, ainut 80-luvulla mukaan tullut.

Aikanaan ensimmäisessä työpalaverissa kirkkoherra Paavo Salo ehdotti toiselle viralliselle apulaiselle Jouko Ikolalle ja minulle: - pitäkää te, pojat, vapaapäivänänne maanantai. Minä otan vaikka torstain. Paku järjesteli lämpimällä tavalla 25-vuotiaan uuden papin asioita: Ota, Tapio, Ossi Haaramäeltä jäänyt puhelin 146920. Se on hyvä.

Asuin aluksi Petäjätiellä Mäntypuistossa nimikkolähetti Marjatta Elonheimon vuokralaisena. Pian tuli muutto Puistotielle Hyllykalliolle. Oman kodin hankimme Nurmon Teposta vuonna 1993. Viime syksynä remontoimme keittiön.

Olen sisäistänyt vähitellen, kuinka seurakuntalaiset kantavat ja tukevat pappiaan. Oikeastaan vasta viime vuosina olen tajunnut, miten paljon merkitsee siunauksen toivottaminen perheelle ja työlle. Nuorempana en käsittänyt, mitä kaikkea jaksamisen toivottamiseenkin liittyy.

Jokaisella on paljon koeteltua viisautta, joka ei tule aina julki. Eräs viisas äiti sanoi läheisilleen: ”Silloin ovat asiat vielä hyvin, kun kaikki sormet ovat yhtä kipeitä”.

En unohda lepoon kutsutun palvelijan Paavo Salon sanoja, jos jossakin tilaisuudessa on väkeä vain vähän, silloin asia menee perille niin kuin tratilla pulloon.

Yhtä hyvä oli rovasti Arvi Kallion lause katsellessaan muutamaa seurakuntalaistaan Ylistaron kirkossa: tämähän on harvakseltaan täynnä.

Taipaleelta tarttuneet sanat ovat paljon enemmän kuin pelkkiä muistoja. Niissä on elämää ja rohkaisua. Mitä enemmän kätkössä oleva usko ja viisaus tulevat julki sitä elävämpää on koko seurakunnan elämä. Silloin sen jäsenenä on ihmisen hyvä olla. Hiljainen usko, hiljainen viisaus ja hiljaiset kokemusasiantuntijat kunniaan!

Me srk-työn ammattilaiset pohdimme usein, miten osaisimme aktivoida seurakuntalaisia. Tärkeää tämäkin on. Vielä tärkeämpää on seurakuntalaisten huolehtia, että työntekijät pysyvät oikeissa asioissa aktiivisina.

Kuinka monta Nurmon 40 tai koko Seinäjoen seurakunnan 250 työntekijää tunnet nimeltä?