Kolumni: Taiteilijat töissä

Seinäjoen taidehalli on nyt sulkenut ovensa Upankadulla avatakseen ne uudelleen vasta ensi vuoden puolella taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetassa. Näyttelytaukoa kestää kymmenisen kuukautta. Miksi vanhat tilat suljettiin näin aikaisin, on moni kysynyt. Mitä te teette koko tämän ajan? Oletteko lomalla? Tähän olen vastannut, että jos olisin ollut kaukaa viisas, olisimme sulkeneet vieläkin aikaisemmin. Sillä niin valtavasti työtä muuton, uusien tilojen ja ohjelman uudistusten suunnittelu vaatii. On otettava kantaa tilasuunnitteluun remontin edetessä, buukattava näyttelyitä tiloihin, joita ei ole vielä olemassa, mietittävä saavutettavuutta, luotava toimintamalli uudelle taidekeskukselle ja opeteltava toimimaan tulevan, laajentuvan työyhteisön kanssa. Ja niin edelleen. Hommaa siis riittää, vaikka emme hetkeen tarjoakaan yleisölle taidetta.

Mutta hei, hetkinen! Otetaanpa takapakkia. Vaikka näyttelytilat ovat suljettuna, täysin ilman yleisölle suunnattua ohjelmaa, emme ole malttaneet olla. Täksi kesäksi on palkattu kaksi kuvataiteilijaa työskentelemään kaupunkitilassa ja kaupunkilaisten keskellä. Samalla tuodaan esiin monipuolisia taiteen tekemisen tapoja ja luodaan taiteilijoille uusia työskentelymahdollisuuksia. Kuukausipalkka taiteilijan työssä on aika harvinaista herkkua.

Kesäkuvataiteilija on jo kolmatta kertaa palkattu nuori taiteen ammattilainen. Tänä kesänä pestiin valittiin tuore seinäjokelainen performanssi- ja videotaiteilija Aeon Lux. Hänen työskentelynsä ammentaa Seinäjoen markkinointiviestistä, Avaruuden pääkaupunki. Taiteilijan silmissä kaupunki ei vielä lunasta tätä lupausta. Missä ovat vaikkapa avaruusalusten parkkipaikat? Kesän aikana Aeon ”avaruudellistaa” kaupunkiamme.

Tämän kesän erikoisuus on kaupungin katutaiteilija. Seinäjokelainen taidemaalari Ville Hautaluoma jalkautuu, tai oikeastaan polkaisee pyörällään, maalaamaan maisemia kaupungin helmistä, hienoista paikoista niin kaupunki- kuin luonnonympäristössä. Paikkoja on kesän aikana Keskustorilta joen rantaan. Yleisö saa seurata ja jututtaa taiteilijaa työnsä lomassa. Osa valmiista maalauksista tulee osaksi kaupungin taidekokoelmaa.

Kannattaa siis ottaa seurantaan: Kesäkuvataiteilija, Kaupungin katutaiteilija sekä Kalevan Navetan rakentuminen. Livenä ja somessa!

Sanna Karimäki-Nuutinen

Seinäjoen Taidehalli