Kolumni: Tapahtumat pelastuvat, entä alan työläiset?

Mikäli kesä olisi mennyt normaalin kaavan mukaan, niin tätä kirjoittaessani viettäisin viikonloppua Törnävänsaaressa jo lähes 30:ttä kertaa ja tätä julkaistaessa Kirkkokadulla olisi täysi tohina päällä tapahtumarakentamisessa. Toisin kuitenkin kävi ja Provinssi-viikonloppu vietettiin nyt varjoprovinssin merkeissä.

Pieni virus loi Seinäjoenkin tapahtumien superkesään lähes täydellisen tyhjyyden. Katukuva ei tänä vuonna täyty sen enempää Provinssivieraista kuin karavaanareista Tangomarkkinoiden aikaan eikä nuorisosta Solar Soundeilla. Myös ravikansaa joudutaan odottamaan vielä vuosi, mutta Vauhtiajojen järjestämistä sentään jännitetään vielä.

Tapahtumien puuttuminen on kova kolaus niin tapahtumajärjestäjille kuin yrityksille ja sitä kautta koko kaupungille. Tapahtumat onneksi näyttävät tästäkin selviävän, yrityksille on ollut tarjolla erilaisia tukimuotoja ja kaupungin verotulojen aukkojakin päästään toivottavasti korjaamaan valtion tuella sekä muilla toimenpiteillä.

Entä miten pärjäävät tapahtumista elävät ihmiset, joita Seinäjoen kaltaisessa tapahtumakaupungissa on todella paljon. Moni tapahtumista elantonsa saava ihminen on ollut nyt huhtikuusta asti vailla työtä.

Suuri osa näistä taiteilijoista, tapahtumatyöntekijöistä, teknikoista ja muista kulttuuri- ja tapahtumatuotantojen parissa työskentelevistä toimii yleensä freelancerina. Freelancerit eivät kuulu yrittäjiin siinä, että olisivat oikeutettuja yritystukiin, eivätkä palkkatyöläisiin siinä, että saisivat normaalisti työttömyysetuuksia. Tämä on jättänyt monen freelancerin todella ahtaalle.

Korona näyttää viimein ainakin meillä täällä Suomen suvessa hetkeksi hellittävän, mutta tapahtumatyöntekijöiden tuskaan se ei vielä tule vaikuttamaan. Ravintoloiden aukioloaikojen pidennykset ja rajoitusten höllennykset ovat pieni lohtu tapahtumatyöntekijöiden suurelle joukolle.

Syksyä ja mahdollista toista aaltoa pelätään tapahtumakentällä suuresti.

Kun suuret tapahtumat ovat tältä kesältä peruutettu, voisinkin kysyä, pystyisikö kaupunki järjestämään vielä kesän aikana pienempiä tapahtumia esimerkiksi uudella torilla, jolloin työmahdollisuuksia saataisiin myös alueen tapahtumatyöläisille? Kesäistä live-kulttuuria kaipaa nyt moni Seinäjoen asukaskin.

Tuomas Ojajärvi

kaupunginvaltuutettu (vihr.)