Kolumni: Tapahtumatakuusta ei tullut kesän pelastajaa

Elämme jo toista vuotta erilaisten kokoontumisrajoitusten kanssa. Hotelli- ja ravintola-ala on ollut paljon julkisuudessa suurimpana kärsijänä. Vähemmälle huomiolle pitkään jäi kulttuuri- ja tapahtumateollisuus. Heidän työnsä on ollut lähes kokonaan tauolla yli vuoden päivät. Alalle kohdistettuja tukia hierottiin kohtuuttoman pitkään. Uudet tuet eli ns. tapahtumatakuu ja alalle räätälöidyt tuet näkivät päivänvalon nyt huhtikuussa, vaikkakin lopullinen päätös puuttuu. 230 miljoonan tuki kuulostaa äkkiseltään runsaalta, mutta kuten alan toimijat ovat todenneet, liian vähän ja liian myöhään. Ala on kärsinyt jo kahden ja puolen miljardin tulonmenetykset omien arvioidensa mukaan.

Ennen kaikkea tulevan kesän tapahtumat olisivat tarvinneet jo alkuvuodesta selkeitä linjauksia siitä, miten Suomea avataan ja mitkä ovat skenaariot tulevaan kesään. Erityisesti tapahtumatakuun olisi pitänyt olla selvä jo tuolloin. Mikään tuki ei korvaa maksavaa asiakasta.

Paikallisista suurtapahtumista muun muassa Provinssi ja Seinäjoen Tangomarkkinat ovat jo peruneet tämän kesän tapahtumat. Taloudelliset tappiot ovat mittavat niin järjestäjille kuin alueen tapahtumatekijöille.

Alueemme matkailun painottuessa voimakkaasti tapahtumiin, voi jo ennustaa, että matkailun osalta edessämme on toinen hiljainen kesä. Siinä missä monet alueet hyötyivät matkailun painottumisesta kotimaahan, jäi maakuntamme pahasti tappiolle viime kesänä.

Tapahtuman järjestäjien lisäksi menetykset koskevat paljon laajempaa joukkoa. Alihankkijat, matkailu- ja ravintola-ala, urheiluseurat ja monet muut kärsivät tästä. Muutaman vuoden takainen tutkimus tapahtumamatkailun merkityksestä Seinäjoelle kertoi, että kesän suurtapahtumat jättävät alueelle 20 miljoonaa euroa. Valistunut veikkaus on, että luku on kenties suurempi tapahtumien ja tapahtumamäärän kasvettua vuosien saatossa.

Täytyy toivoa, että myöhäisestä heräämisestä ja vajavaisesta määrästä huolimatta tämä tuki pelastaa mahdollisimman monen alan toimijan, työntekijän ja yrittäjän tulevaisuuden. Mikä tärkeintä, meistä jokainen voi tukea alan yrittäjiä kuluttamalla mahdollisimman paljon heidän palveluitaan aina kun se on mahdollista.

Jesse Luhtala (kok.)

Hyvinvointilautakunnan pj. kaupunginvaltuutettu