Kolumni: Tapahtumatuottaja uuden edessä

Minusta tuli tapahtumatuottaja vähän vahingossa. Olin päätynyt Mikkeliin opiskelemaan kulttuuripalvelujen koulutusohjelmaa vuonna 2002. Minä sekä kanssaopiskelijani olivat suurimmilta osin muusikoita tai teatterikouluhylsyjä. Olin vuonna 2000 ensimmäisessä Aukusti-tapahtumassa vähän näytellyt, ja todennut, että minä saatan olla Jalasjärven lahja teatterille. Eivät olleet teatterikorkeakoulussa samaa mieltä.

Merkittävä sattuma oli, kun luokkatoverin puoliso kysyi oppilaskunnan kulttuurivastaavaksi. Minua ei juomakemujen järjestäminen kiinnostanut. Sen sijaan aloin järjestää leffanäytöksiä ja tuottaa Scooprock-tapahtumaa. Leffanäytöksistä poiki pesti Mikkelin elokuvateatterilla ja tapahtumista Aukustin kasvu kotikonnuilla ja työpaikka Provinssilla.

Lienee mahdotonta yrittää selittää 2000-luvulla syntyneelle, mitä Provinssi oli minun ikäpolvelleni maakunnassa. Se oli SE festivaali. Festivaali, jonne tuli maailman kovimmat artistit. Tapahtumapaikka oli 30 kilometriä synnyinkodistani. Saattoi jopa olla, että duuni kihahti hetkeksi hattuun.

Vuonna 2007 aloitin Jurassic Rock -tapahtuman ystäväni Jukka Holmstedtin kanssa. 2007 oli myös raskain vuosi, kun opin kantapään kautta ensimmäistä kertaa, että paljonko yhden 25-vuotiaan miehen hartiat kestävät. Monen onnistumisen ja epäonnistumisen kautta katsoin liikuttuneena kun ehkä maailman kovin bändi, System of A Down esiintyi aloittamallani festivaalilla 2013.

Viimeiset vuodet olen tehnyt taas Provinssia isommalla roolilla, kun Sami Rumpunen pyysi minut takaisin talvella 2015. Olen todennut festivaalin olevan todella osaavissa käsissä, ja Provinssi kukoistaa taas. Koko tämän ajan olen edelleen ollut järjestämässä Aukustia, nyt 18. kertaa.

Olen luopumassa jostain itselleni todella tärkeästä, rakkaasta asiasta. Olen luopumassa isosta osaa identiteettiäni, asiasta, jonka mainitsen tai minusta mainitaan esittelyn yhteydessä: olen luopumassa työstäni tapahtumatuottajana. Viikon päästä järjestettävä Aukusti on viimeinen laatuaan, ja päätös tuntuu oikealta. On aika luoda oma nahka uudelleen.

Elämme maakunnassa, joka on täynnä kovia tapahtumatuottajia. Kunnianhimoisen tapahtuman järjestäminen on aina riski, jota täytyy arvostaa. Tulevana kesänä olen Provinssissa ensimmäistä kertaa 15 vuoteen asiakkaana. Se tuntuu aika hyvältä ajatukselta.

Mikko Jokipii

Pian entinen tapahtumatuottaja

Jalasjärvi