Kolumni: Täysin luotettavalta taholta kuultua

Enpä olekaan aikoihin kuullut miten minulla menee, joten kysyin sitä tänään vanhusten somessa, eli Facebookissa.

Ja tähän väliin sarkasmivaroitus: Sarkasmi on väärin ymmärrettynä sieraimille vaarallista!

Kysyin siis someyhteisöltä, miten sukseni luistaa. Kokemukseni mukaan asian tietää parhaiten joku muu kuin minä itse. Samoin on sinun laitasi.

Me kerromme vain salonkikelpoisia versioita, koska haluamme elämämme näyttävän ulkopuolisin silmin tietynlaiselta. Eikö niin?

Jos emme jaa yksityiselämäämme lainkaan, siihenkin on syynsä. Syyksi ei kelpaa intimiteettisuoja – se, että yksityiselämässämme ei ole mitään sellaista, joka jollekin ulkopuoliselle kuuluisi.

Yleensä tarinoiden kertojana kunnostautuva luotettava taho on omassa yhteisössään tunnettu varsin epätarkan ja yksisilmäisen tiedon jakamisesta. Värikynääkään ei säästellä.

Tällaisia ne luotettavat tahot tahtovat olla!

No mutta kun totuus kokonaisuudesta on niin tylsä ja antaa vähemmän mahdollisuuksia puhaltaa toisen kynttilä sammuksiin.

Joitakin vuosia sitten eräs nainen pysäytti minut kadulla ja kysyi ikään kuin varmistaen uusimman juorun totuuspohjan, että koskas se teidän uusi talo valmistuu.

Minä siihen, että mikä ihmeen talo? Nainen pyöritteli silmiään: – Tietenkin se itsesi suunnittelema luxuskämppä Karhuvuoressa. Mikäs muukaan?

Kun kerroin, että ei ole tulossa mitään a) luxus- b) taloa c) minnekään, naisen kasvoille laskeutui pettynyt ilme. – Älä nyt viitsi, tämä on jo kaikkien tiedossa ja kuultu luotettavalta taholta.

Vanhusten some ei osannut kertoa minulle viimeisimpiä kuulumisiani. Olisi kiinnostanut tietää, miksi en jo asu siellä Karhuvuoressa. Eikö sen talon pitäisi olla valmis?

Älkäähän luottako luotettaviin tahoihin.

Niillä on aprillipäivä aina, eikä syö-silliä-kohtaa tule koskaan.

Kysykää ihmisiltä suoraan, mitä kuuluu, niin tiedoksenne saatetaan juuri se mikä riittää.