Kolumni: Tehdään maailmasta reilu paikka kaikille

Olen intersektionaalinen feministi. Olen feministi, koska kansanedustajan kertoessa raskaudestaan kommenttikenttä täyttyy vihaisista viesteistä. Olen feministi, koska eräs toinen kansanedustaja pilkkaa Twitterissä Yhdysvalloissa tapettua George Floydia. Olen feministi, koska ystäväni kokee jatkuvasti rasismia etnisen taustansa takia. Olen feministi, koska kirkko ei edelleenkään hyväksy homoparien avioliittoa.

Nimeämäni asiat eivät ole yksittäistapauksia. FRA:n tutkimuksen mukaan Suomi on Euroopan rasistisin maa sekä EU-tutkimuksen mukaan Euroopan toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa. Hyvinvointivaltiona meillä on kuitenkin resurssit sekä mahdollisuus muuttaa näitä tilastoja. Silti vastuuta tasa-arvosta ei voi vyöryttää ainoastaan valtion päälle, vaan voimme jokainen vaikuttaa siihen.

Seuratessa poliittista keskustelua on helppo huomata, kuinka eri tavoin sukupuolia kohdellaan. Naispoliitikkojen pukeutumista sekä ilmeitä arvostellaan jatkuvasti. Kritiikkiä saa, ja pitääkin antaa, mutta on hyvä pohtia, antaako sitä oikeista syistä. Asioista pitää voida väitellä, asuvalinnoista ei.

Oman feministisyyteni takana on ajatus siitä, ettei ihmisiä pidä tuomita olettamuksien takia. En ole naisena miestä vähäpätöisempi vain koska olen nainen, enkä halua yhdistää naiseuteen turhia stereotypioita. Tunnistan erot näiden sukupuolien välillä, mutta en ole näiden erojen takia vähäpätöisempi ihminen. Silti yhteiskunnassamme naisia valitaan esimerkiksi johtotehtäviin miehiä harvemmin. Olisiko Kekkonen ollut Suomen presidentti, jos hän olisi ollut nainen? Ei välttämättä.

Tasa-arvo ei ole valmis. Maailmaa on ravisuttanut tänä vuonna monet kriisit, joiden aikana on ollut mahdollisuus tarkkailla omaa toimintaa ja arvoja eri näkökulmasta. Toivon, että palatessamme kesän jälkeen arkeen, voimme pohtia omia ajatusmallejamme kriittisesti. Olemalla tietoinen omista ajatuksistaan pystyy tarkastella niiden paikkansa pitävyyttä tänä päivänä.

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan Caroline Criado Perezin kirjoittaman kirjan “Näkymättömät naiset: Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille” (2020).

Sofia Leinonen

Seinäjoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja