Kolumni: Tervetullut arki

Vai onko? En ole avannut tietokonetta muutamaan viikkoon, koneen aukaiseminen pelotti, arkihan se heti iskee, jos avaan koneen. Jännitys johtuu siitä, että olen saanut lähes kaikkien suomalaisten tavoin nauttia kesälomasta.

Keltaiset kypsyvät pellot kertovat kuitenkin siitä, että kesäpäivät alkavat olemaan takana. Toiset odottavat, että arki jo alkaisi, joku toinen toivoisi kesäisen rentouden jatkuvan. Kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Kesässäni ei oikein mikään mennyt suunnitelmien ja odotusten mukaan, kesäflunssakin piti sairastaa, onnekseni se ei ollut korona. Päätin kuitenkin, että myös tästä ajasta ajattelen positiivisesti. Pienistä hyvistä asioista kasvaa puroja, jokia, järviä ja valtameriä, kun mieli pysyy positiivisena.

Koulu- ja opiskelutaipaleen aloitus lähenee. Oppilailla ja opiskelijoilla on erilasia tunteita, odotuksia, jännitystä ja ehkä pelkoakin. Myös läheisillä on erilaisia ajatuksia tulevasta lukukaudesta. Meidän perheessä kuopukseni aloittaa peruskoulun ensimmäisen luokan. Äitinä kieltämättä jännitän, edellisen kerran meiltä on menty ensimmäiselle luokalle elokuussa 2008. Välissä on kulunut 13 vuotta.

Minun elokuun ensimmäiset opetustunnit ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoille, ammatillisen koulutuksen opiskelijoille. Koen, että minulla on suuri vastuu siitä, mitä opiskelijat tulevat ajattelemaan opiskeluista ja oppilaitoksestamme. Minulla on vastuu siitä, kuinka kohtaan jokaisen eri-ikäisen opiskelijan ja millaiset eväät heille annan.

Toinen tämän ajan ajatuksia herättävä aihe on tietysti korona, jonka neljäs aalto tuntuu olevan aivan käsillä. Olemme opettaneet maskit kasvoilla. Tämän vuoksi opiskelijat eivät ole nähneet eleitä ja ilmeitä, eikä opettajan koko olemusta. Koen tärkeäksi sen, että voin olla koko olemuksellani, jokaisen luokan edessä. Odotan kovasti, että voin taas opettaa ilman maskia. Kunnioitan ehdottomasti työnantajani koronalinjauksia ja toimin sen mukaisesti.

Kun me kaikki jaksamme jatkaa mallikasta ja vastuullista käyttäytymistä koronan hoitamisessa, voimme jokainen joskus palata edes osaan entistä normaalia. Sinulle oppilas ja opiskelija perheineen toivon hyvää ja eritavoin turvallista lukuvuotta.

Sittenkin arkea odottava ja hyvää loppukesää toivottava

Joanna Silver

Opettaja

Kuntapäättäjä