Kolumni: Tie ulos

Epidemian uhkaan vastattiin pienen alkukangertelun jälkeen hyvin voimakkailla toimilla. Kriisin alkuvaiheessa nopea toiminta ja pieni ylireagointi on viisaampaa kuin toimettomuus ja tilanteen seuraaminen sivusta. Muualta Euroopasta saamamme tieto vahvistaa entisestään voimakkaiden toimien välttämättömyyttä.

Helsinki-Vantaan lentokentän kaltaisia sokeita pisteitä ei saa tulla enempää. Tällaiset tapaukset ovat osoittaneet, ettei kenelläkään ole kaikkia lankoja käsissä. Jo nyt voi todeta, että tästä kriisistä jää paljon opittavaa tulevan varalle. Onneksi tähän mennessä tehdyt toimet ainakin näyttävät purevan, eikä tauti ole päässyt leviämään hallitsemattomalla nopeudella.

On päivän selvää, että kriisiä tulee hoitaa ihmisten terveys edellä. Vähintäänkin kaikin kohtuullisin keinoin. Rajoitteet kuitenkin muodostavat omatkin ongelmansa. Yritykset kärsivät ja maksavat kovaa hintaa kriisin hoitamisesta.

Voi tuntua mahdottomalta laittaa puntariin ihmisten terveys ja talous. Valitettavasti olemme nähneet Suomessa senkin, että syvä ja pitkäkestoinen syöksy taloudessa vaarantaa myös ihmishenkiä ja vetää maton jalkojen alta kokonaiselta sukupolvelta. Ei meillä tähänkään ole varaa.

Hallitus on valmistellut suuria toimia yritysten ja yrittäjien pelastamiseksi tai pikemminkin pinnalla pitämiseksi kriisin yli. Täysin terveet ja toimivat yritykset joutuvat turvautumaan nyt apuun, sillä liiketoimintaa ei voi harjoittaa näissä olosuhteissa. Kehotukset paikallisten yritysten suosimisesta näinä vaikeina aikoina ei ole turhaa. Mikään tuki ei korvaa asiakkaita, joita nyt yritykset kipeästi tarvitsevat.

Hallitus saa kiitosta rohkeudesta tehdä vaikeita päätöksiä, mutta kriisin johtamisessa on vielä parantamisen varaa. Nyt hallituksen pitää ottaa ohjakset omiin käsiin. On luotava suunnitelma ja alkaa näyttää suuntaa ulos poikkeuksellisista ajoista. Niin hankalaa kuin ennustaminen onkin, niin yritykset ja suomalaiset tarvitsevat näkymän siitä, milloin pahimmat rajoitukset ovat ohi.

Meistä kenenkään on mahdotonta tehdä selviytymissuunnitelmaa yritykselle tai omaankaan talouteen, kun ei ole mitään näköalaa hallituksen strategiasta ja aikataulusta. Asiantuntijat arvioivat, mutta hallituksen täytyy johtaa.

Jesse Luhtala

Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja

Yrittäjä