Kolumni: Tietoisuuden tila!

Eräs arvostamani valmentaja lanseerasi kuluneen vuoden aikana tämän termin työpaikallamme. Mitä tuon varsin yksinkertaisen lauseen sisälle kätkeytyy ja mitä se saa aikaan? Muutoksen, joka näkyy nopeasti organisaatiossa riippumatta siitä, toimiiko se urheilussa vai liike-elämässä.

Tapasimme maanantaina Seinäjoen Yrittäjien hallituksen kanssa kaupungin johtoryhmän. Olemme viimeiset vuodet tehneet aktiivista yhteistyötä ja vaihtaneet ajatuksia ja tietoa yrittäjien tarpeista ja odotuksista. Samalla olemme saaneet hyvää tietoa tulevaisuuden suuntauksista ja resursoinneista kaupungissamme. Yhdessä totesimme, että tietoisuuden tilan lisääminen myös näiden toimijoiden välillä laajemmin on saatava paremmaksi. Miten sen sitten voisi tehdä?

Molemmilla puolilla on varmasti uskomuksia, jotka johtavat harhaan rooleista ja perustehtävistä. Kaupungin rooli on pääasiassa mahdollistaa ja luoda alusta tehdä yritystoimintaa.

Yritysten tehtävänä on luoda alustalle kannattavaa liiketoimintaa ja työllistymistä. Näiden roolien sisällä kätkeytyy paljon yksittäisiä toimenpiteitä ja tehtäviä, joista ei välttämättä niin hyvin tiedetä. Tässä kohtaa päästäänkin ytimeen, eli tietoisuuden tilan lisäämiseen.

Tämän työn voi aloittaa vaikkapa siitä, että Seinäjoen Yrittäjät avaavat yrityselämän toimenpiteitä, tavoitteita ja tehtäviä kaupunginvaltuustolle. Vastaavasti tätä kautta ymmärrys päätöksentekijöiden roolista kulkee vastavuoroisesti laajemmin yrittäjäkentän tietoisuuteen. Tietoisuuden jakaminen avoimesti johtaa ennen pitkää parempiin ja tuloksekkaampiin päätöksiin, koko Seinäjoen eduksi.

Seinäjoki kulkee tällä hetkellä positiivisessa myötätuulessa, tähän asemaan on päästy kovalla työllä ja vain päivittäisen tekemisen tason ylläpitäminen nykyisellään takaa sen, että voimme olla kärkisijoilla kuntavertailussa myös tulevaisuudessa.

Siitä huolimatta meidän on pystyttävä parantamaan toimintaamme päivittäin.

Ossi Viljanen

Yrittäjä