Kolumni: Toistaiseksi hyvä talous

Kaupunginvaltuusto saa ensi viikolla ensimmäisen talousarvionsa käsittelyyn. Haastavista olosuhteista huolimatta ensi vuoden talousarvio on saatu rakennettua varsin kestävälle pohjalle. Olkoonkin ettei omaisuuden myynneillä voida palveluita rahoittaa pitkällä tähtäimellä. Iloksemme kokonaisvelan määrän lasku on jälleen epävarmoista vuosista huolimatta näköpiirissä – ainakin siltä näyttää.

Suomen bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan ensi vuonna vielä lähes kolme prosenttia, mutta myönteinen kehitys uhkaa hidastua vuonna 2023 merkittävästi. Kaupunkien ja kuntien kannalta tämä vuosi 2023 tulee olemaan takuulla haastava. Tuona vuonna kuntien tehtävistä kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoiminta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Samalla kun tehtävät siirtyvät kuntien ulottumattomiin, niin lähtevät myös näiden palveluiden rahat tulopuolelta. Totta kai rahoituksen ja tehtävien siirtyminen on pyritty tekemään kustannusneutraalisti, mutta harvoinpa tuo tavoite toteutuu.

Kasvukaupungeilla, kuten Seinäjoella, on edelleen kova tarve tehdä investointeja ja parantaa palveluitaan väestön ja palvelutarpeen kasvaessa. Jatkossa tämä on tehtävä puolta pienemmillä tuloilla. Kaupungin omien arvioiden mukaan tämä on kuitenkin edelleen mahdollista.

Jos samaan aikaan kääntää katseen valtiontalouteen ja sen hälyttävän nopeaan velkaantumiseen, tulee väkisinkin mieleen voiko meno jatkua tällaisena. Eihän se voi. Hyvinkin pian valtiontaloudessa on tehtävä sopeutustoimia, jotta villiksi käynyt velanotto saadaan maltilliselle tasolle. Sotepalveluiden rahoitus hyvinvointialueilla on jo nyt selvästi alle riittävän tason. Nämä hyvinvointialueet tarvitsevat mitä todennäköisimmin lisää rahoitusta valtiolta. Tässä yhtälössä on vaikea nähdä, ettei kuntien valtionosuuksiin tultaisi tekemään leikkauksia.

Kun palataan siihen kaupungin talouteen, niin nämä uhkakuvat haastavat kaupungin suunnitelmia. Vaikka nyt näyttäisi siltä, että velan kokonaismäärä saadaan suunnitelmakaudella laskuun. Edessä on takuulla kustannusten kasvun hillintää, jos terve talous halutaan saavuttaa. Kuten usein on toisteltu, vain tuolla terveellä taloudella voimme turvata sen kaiken hyvän Seinäjoella.

Jesse Luhtala (KOK)

Puheenjohtaja

Kokoomuksen valtuustoryhmä