Kolumni: Trikoota vai sykettä?

Kanslian oveen koputetaan ja sisään astuu parrakas nuori mies. Hän kysyy: - Muistatko minua? - Tulin moikkaamaan entistä liikunnanopettajaa. Muistinhan minä.

Siinä kuulumisia vaihtaessa kerroin, että koululla on alkamassa remontit. Huonokuntoinen Honkavaaran rakennus puretaan, ja sen tilalle rakennetaan uusi liikuntahalli ja luokkatiloja. Tähän Jani kertoi, että Honkavaara on alun perin hänen isoisänsä perustama trikootehdas. En ollut ikinä tätä nimen yhtäläisyyslogiikkaa tajunnut. Hän kertoi mielenkiintoisia tarinoita Paavo-paapan ajoilta. Heiltä kuulemma löytyy mm. valokuva, jossa presidentti Kekkonen vierailee Trikootehtaan messuosastolla. Vanhempi väki voi muistaa näitä Honkavaaran tehdasaikoja. Koulutiloiksi se muutettiin vuonna 1981. Aika monella kouluamme käyneelle ikäluokalle sana Honkavaara tuo mieleen koulumuistoja. Meille urheilun ystäville myös SJK:n päävalmentajan.

Nyt Honkavaaran kiinteistö on jäämässä historiaan. Se puretaan alkuvuodesta ja uudisrakentaminen alkaa. Säännöllisesti saamme lukea uutisia rakennusten homevaurioista, sekä niiden aiheuttamista vaikutuksista ihmisten terveyteen. Seinäjoella kouluja on kunnostettu järjestelmällisesti parinkymmenen vuoden ajan. Siitä iso kiitos kaupungin päättäjille, sekä tekniikkakeskuksen väelle. Valitettavasti korjaaminen, sekä muut rakentamisen tarpeet eivät ota loppuakseen. Muutamalla alakoululla odotetaan vielä omaa vuoroa kuin kuuta nousevaa. Kaikki, jotka ovat tehneet töitä tiloissa, jossa on riittämätön ilmastointi, tai muita hengitysilmaongelmia, tietävät mitä se vaikuttaa sekä työssä jaksamiseen että työhyvinvointiin. On se sitten opiskelua, opetusta tai muuta työtä.

Koulumme remonttitarpeita kartoittaessamme tuli esille kunnan sisäliikuntatilojen riittämättömyys ja salipula. Tarpeita summatessa, joita myös valtion taholta huomioitiin valtionavustuksella, suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että uudisrakentaminen alkaa keväällä.

Olemme pyytäneet ehdotuksia hallin nimeksi sekä oppilailta, huoltajilta että koulun henkilökunnalta. Ehdotuksissa on vilissyt sanoja Kivistö, Keppo, SYK sekä myös Trikoo, Honkavaaran rakennuksen historiaan viitaten. Aika nopeasti nimi SYKEHALLI alkoi muotoutua ja saada kannatusta. Tuleehan halli SYKin eli Seinäjoen Yhteiskoulun tontille ja hallissa tullaan vuosien saatossa nostamaan SYKEttä jatkuvasti!

Jari Noponen

rehtori, SYK