Kolumni: Tuhannen tulimmaista – vuori palaa, laava valuu

Cumbre Vieja on kahden viikon aikana tullut tutuksi. Eikä kyse ole teneriffalaisesta puna- tai valkoviinistä, vaan tuossa sadan kilometrin päässä La Palmalla tulta, tulikiveä ja tuhkaa puuskuttavasta tulivuoresta.

Sen röyhyäminen on jatkunut jo kuukauden satojen metrien korkeuteen puuskaisemina tulisuihkuina ja vuoren rinteen avanteista valuvana tuhatasteisena laavana.

La Palma on Kanariansaarten läntisin, pienehkö saari, eikä se ole yhtä suosittu turistikohde kuin tämä Teneriffa. Pelko täälläkin on käsin kosketeltava, sillä Cumbre Viejan lähipiiristä on evakuoitu turvaan satoja turisteja tuhansien kantaväestön asukkaiden lisäksi.

Paikallinen televisiokanava lähettää jatkuvaa uutiskuvaa, kuinka mustaa mönjää virtaa 600 metrin korkeudesta kohti merta. Vuoren huippu ulottuu 2400 metriin merenpinnasta ja vuorta on vielä maanpinnan allakin tuhansia metrejä. Kyseessä on melkoinen köriläs. Suomeksi muuten Cumbre Vieja on huippukokous.

Kenelläkään television asiantuntijoista ei ole tietoa purkauksen loppumisesta, ainoastaan käsitys, että ennemmin tai myöhemmin se loppuu. Sen jälkeen alkaa ympäristötuhojen selvittäminen, laava kun ei ole harmiton aine luonnolle. Se on tuhonnut suuret määrät ihmisten omaisuutta, kuten rakennuksia ja viljelyksiä, vaurioittanut teitä ja muita perusrakenteita.

Vahinkojen korjaaminen vaatii aikaa ja rahaa. Niinpä täällä kaikkialla osoitetaan suurta myötätuntoa La Palmalle, ja retkien järjestäjät kehottavat turisteja tekemään päiväretkiä sinne ja näin tukemaan tulivuoren purkauksen tuhojen korjaamisessa.

Emme sinne lähteneet, vaikka seurueemme tähtitieteilijä on siellä ollut usein tekemässä työtään eli havaintoja. Hieman sekin huolestutti, kun maailmanlopun ennustajat pelkäävät hapertuvan Cumbre Viejan romahtavan ja aiheuttavan jopa...

Turja Turenius

kasvatustieteen kand.