Kolumni: Tulevaisuuden tango

Ensimmäiset muistoni Tangomarkkinoista liittyvät aikaan, jolloin olin alle kouluikäinen. Laulukilpailun finaaliliput olivat tangon ystäville lottovoitto ja tunnelma paikan päällä kuin Suomen suurimmassa saunassa. Televisiolähetykseen tallentui lämminhenkinen kilpailu, joka pitkälti myös Seinäjoen Kaupunginorkesterin ansiosta, nousi kansainväliseenkin maineeseen.

Lapsen silmin oli mielenkiintoista seurata, kuinka tapahtuma kasvoi räjähdysmäisesti. Elimme aikaa, jolloin laulukilpailuja ei ollut joka kanavalla ja kyseessä oli jotain uutta. Tangokatu täyttyi tungokseen asti, pellot jäivät kuopalle asuntovaunuista ja kilpailun voittajasta tuli yhdessä yössä koko kansan tähti.

Muutama viikko sitten pääsin verestämään muistojani juontamalla Meidän Tangot -kaupunkitapahtuman. Täytyy myöntää, että viime vuosien aikana olen vieraillut Tangomarkkinoilla harvoin enkä edes tunnista kaikkia kilpailun voittaneita. Kaupunkitapahtuman mahdollisti Tangomarkkinoiden, Seinäjoen kaupungin ja paikallisten yritysten yhteistyö, joka on loistava lähtökohta tapahtumalle.

En voi sietää, että menneitä muistellaan haikeana ja todetaan kaiken olleen paremmin vuosikymmenet sitten. Muistot ovat tärkeitä, mutta elämän ydin on muutokseen sopeutumisessa. Tangomarkkinat tapahtumana putosi kelkasta, koska ei kyennyt olemaan läsnä tässä hetkessä.

Muutos ei tarkoita, että tangon pintaan isketään nuorentavaa seerumia, vaan sillä on kyky luoda nahkansa uudestaan. Tangossa on alkukantaista voimaa ja se jos joku pystyy astumaan täyteen voimaansa, mikäli me annamme sille oikeanlaiset olosuhteet. Tango sekä muut musiikintyylilajit voivat kulkea sulassa sovussa toisiaan tukien.

Alkuperäinen idea oli aikanaan suuruudenhullu ja riskialtis. Kaupunkilaisilla kesti lämmetä useampi vuosi markkinahumuun. Tangomarkkinoiden nykyinen toimitusjohtaja Pasi Ojala on tarttunut kunnianhimoiseen haasteeseen, mutta uskon verkostoineella yrittäjällä ja musiikkialan ammattilaisella olevan kykyä luoda radikaalejakin muutoksia onnistuneesti.

Mitä jos tango tarkoittaisikin kaupunkilaisten yhteisöllistä identiteettiä, joka taiteellista korkeatasoisuutta vaalien nousisi tulevaisuuden läpivuotiseksi kaupunki-ilmiöksi?

Natalil Lintala

teatteritaiteilija, yrittäjä, Liike Nyt Seinäjoen puheenjohtaja