Kolumni: Työllisyydessä kaikki hyvin?

Etelä-Pohjanmaalla on Suomen matalin työttömyysaste. Seinäjoen työttömyys on alhaisin Suomen 20 suurimman kaupungin joukossa. Työllisyysaste on Etelä-Pohjanmaalla saavuttanut Sipilän hallituksen tavoitteleman 72 prosentin rajan.

Luvut ovat hyviä ja parantuneeseen työllisyystilanteeseen on syytä olla tyytyväinen.

Työttömyys on silti edelleen totta. Seinäjoella työttömyys koskettaa yli 2 500 työnhakijaa ja heidän läheistään. Työttömyyden haaste on siis meillä edelleen. Hyvät luvut on syytä ottaa vain kannustimena vielä parempiin tuloksiin.

Haasteenamme on pitkäaikaistyöttömyys. Kaksi kolmesta työhakijasta löytää vuoden aikana työ- tai koulutuspaikan, mutta kolmasosalla työllistymisessä on erityisiä haasteita. Näitä haasteita ei ratkaista vain työllisyyspolitiikan keinoin vaan tukena tarvitaan moniammatillista osaamista muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta.

Haasteemme on Seinäjoella asuvien maahanmuuttajien työllistyminen. Työllistymisen tueksi tarvitaan kieli- ja ammattitaidon kehittämistä, mutta myös meidän kaikkien kannustavaa ja myönteistä asennetta.

Haasteenamme on työvoiman saatavuus. Työttömyyden hoidon ohella on huolehdittava työvoiman saatavuudesta. Työvoiman saatavuus on voimakkaasti heikentymässä kun nuoret ikäluokat pienentyvät ja muuttoliike vie monista kunnista nuoria kasvukeskuksiin.

Seinäjoella on erityinen vastuu tarjota nuorille mahdollisuus työhön ja asumiseen maakunnassa.

Työllisyyden hoidossa kaikki voittavat.

Erkki Välimäki

elinvoimajohtaja Seinäjoen kaupunki

>>>>>>> Stashed changes