Kolumni: Työn iloa taideraksalla

Seinäjoen taidehallin muutto Kalevan Navettaan lähestyy muutaman kuukauden päässä. Pitkään odotettu uudistus käy päivä päivältä todellisemmaksi, kun remontti etenee ja tilat hahmottuvat. Vanhan, navetaksi rakennetun, verkatehtaana ja puolustusvoimien käytössä palvelleen, rakennuksen muuntaminen taide- ja kulttuurikeskukseksi on monella tapaa valtava ponnistus. Konkreettisimmin se tietysti näyttäytyy rakennustöinä, joissa suurelta osin kylmillään olleesta talosta tehdään taidenäyttelyitä, tapahtumia, työpajatoimintaa, ravintolaa, myymälää, taidelainaamoa ja montaa muuta toimintoa palvelevaa tilaa. Tiloista tulee upeat. Oivaltavan suunnittelun ja vanhaa kunnioittavan rakentajan käsissä Kalevan Navetasta on tulossa jotain ihan muuta kuin Seinäjoella on aiemmin nähty. Aina raksalla käydessä täytyy oikein muistutella itselle, että totta se on, minä saan olla täällä pian töissä. Onneksi ei tarvitse odottaa enää kauan.

Mutta riittää uuden kulttuurikeskittymän perustamisessa paljon muutakin työtä kuin rakentamista. Lähes samassa aikataulussa remontin etenemisen kanssa kulkee ohjelman ja palveluiden suunnittelu ja tekeminen. Seinäjoen taidehallin osalta tämä tarkoittaa tietysti näyttelyiden ja oheisohjelman eteen tehtävää työtä. Ensimmäiset näyttelyt avautuvat pian muuton jälkeen. Tässä vaiheessa suunnittelutyössä vaaditaan siis hyvää mielikuvitusta ja epävarmuuden sietoa, niin meiltä kuin avausnäyttelyiden taiteilijoilta. Ei ole valmista pohjakuvaa, kuvia edellisistä näyttelyistä, tietoa miten erilaiset ripustusratkaisut on ennen tehty ja miltä minkäkin kokoiset tai tyyliset teokset ovat näyttäneet. Suunnitelmiin voi jättää jonkin verran jouston varaa, mutta valintojakin on tehtävä, koko ajan kiihtyvään tahtiin.

Näyttelyihin ja muuhun taidesisältöön liittyvät valinnat ovat kuitenkin tavallaan suoraviivaisia, koska teemme ne Taidehallin omassa tiimissä. Kalevan Navettaan muodostuu usean toimijan yhteisö, uusi laajennettu tiimi, jonka yhteisenä visiona on avata kävijälle kokonaisuutena näyttäytyvä talo. Talo, joka houkuttelee taiteen äärelle ja jonne on helppo tulla. Tämän yksinkertaiselta kuulostavan tavoitteen toteutumisen eteen tarvittavan työn määrä on yllättänyt. Työ on sellaista, mikä ei yleisölle ehkä kovin konkreettisesti näyttäydy. Ainakaan, jos onnistumme siinä. Se on yhteistyötä vietynä syvällisemmälle tasolle, sanoisin jopa kumppanuutta. Toimivan kumppanuuden syntyminen vaatii avoimuutta ja sopimista. Uhkaavan palaveriväsymyksen selättää loistava yhteistyön meininki ja vahva usko siihen, että kaikki tämä kantaa lopulta hedelmää meidän ja kävijöiden iloksi. Tämä on aistittavissa jo alkusyksyn aikana Kalevan Navetan some-kanavissa julkaistuissa raksakuulumisissa – käypä tutustumassa.