Kolumni: Uskomattomia uutisia

Olen parin viime viikon aikana joutunut ihan tosissani epäilemään silmiäni ja korviani. Siis sitä, ovatko lukemani ja kuulemani uutiset totta vai tarua. Valitettavasti ne taitavat olla ihan täyttä totta.

Ylen ajankohtaisohjelma M.O.T. nosti esiin maamme suurimman sairaanhoitopiirin HUSin epämääräisen toiminnan julkisissa hankinnoissa. Ja julkiset hankinnathan ovat niitä, jotka tehdään meidän kaikkien, myös sinun ja minun, rahoilla.

HUS on aiemminkin ”kunnostautunut” näissä asioissa ja joutunut jopa maksamaan sakkoja selvistä, ehkä jopa tahallisista virheistä ja piittaamattomuudesta. Mikä siinä on, että ihan selkeää hankintalakia on niin vaikea noudattaa? Miten lain hengen ja kirjaimen vastainen toiminta ja noinkin kyseenalainen ”yrityskulttuuri” voivat jatkua vuodesta toiseen ilman, että kukaan (esimiehet, johto, hallitus) puuttuu asiaan?

Toivottavasti selitys ei ole se, että on vain yksinkertaisesti helpompaa, vaivattomampaa ja (mikä pahinta) itselle tavalla tai toisella kannattavinta ja hyödyllisintä tehdä ne hankinnat kuten ennenkin, siltä tutulta ja läheiseltä toimittajalta? Haiskahtaa ihan klassiselta korruptiolta. Ja pahasti.

Toinen, ehkä vielä oudompi esimerkki julkisen hallinnon kummallisuuksista nousi esiin niinkin merkittävästä organisaatiosta kuin Valtiontalouden tarkastusvirastosta. Siellä jos missä luulisi asioiden ja niiden valvonnan olevan kunnossa. Niinhän sitä luulisi… Aivan uskomattomalta tuntuu, että kyseisessä virastossa on maksettu yli kahden vuoden ajan täyttä palkkaa ylitarkastajalle, joka ei saanut tehdä mitään virkaansa kuuluvia tehtäviä eikä edes esiintyä virkamiehenä tai viedä virkasuhteeseensa liittyviä asioita oikeuteen tai muiden viranomaisten käsittelyyn.

Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Asummeko Suomessa vai jossain korruptoituneessa kolmannen maailman valtiossa? Toivottavasti kyseessä on vain omituinen yksittäistapaus eikä ns. maan tapa (vaikka sekin epäilys tässä kieltämättä hiipii mieleen).

Meillä ei valtiona ja kansakuntana ole varaa olla näin leväperäisiä ja suorastaan rikollisen piittaamattomia yhteisten varojemme hoidossa. Olisi myös toivottavaa, että yhteisiin varoihimme näin ”rennosti ja luovasti” suhtautuvat henkilöt joutuisivat edes jonkinlaiseen vastuuseen tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Niin tehtäisiin aidoissa oikeusvaltioissa.

Pertti Kinnunen

Toimitusjohtaja

E-P:n kauppakamari