Kolumni: Uusien kokemusten koronakesä

Kesää ei ole peruttu. Aamulla terassilla linnut laulavat ja aurinko lämmittää talven jäljiltä kohmettunutta mieltä. On aikaa istua kahvikupin kanssa aamuauringossa ja miettiä tulevaa. Normaalisti tähän aikaan odottaisin innolla Seinäjoen tapahtumakesää, keskikesän juhlia sekä maakunnan kulttuuritarjontaa.

Vaikka tilanne on poikkeuksellinen, ei elämää voi laittaa odotuslinjalle. Ihminen kaipaa ihmisten luokse. Olen onnekseni kuullut jo monien pienten kulttuuritoimijoiden aktivoituneen kesää kohti. Rajoitusten pieni höllentäminen mahdollistaa kulttuurin ja tapahtumien toteuttamisen tänä kesänäkin. Ei ehkä niin suurina tapahtumina, mihin moni meistä on tottunut. Mutta nyt voisikin olla aika kokeilla jotain uutta. Koska olet viimeksi käynyt museossa? Tai piknikillä ystävien kanssa? Tai kokenut esittävää taidetta aivan uusissa paikoissa?

Törnävän piirimielisairaalan puutarha-alue suorastaan kutsuu perheitä ja ystävyksiä viettämään laatuaikaa piknikin äärelle. Myös Törnävän kartanon alueen kaunis jokimaisema houkuttelee istumaan iltapäiviä hyvässä seurassa. Molemmat alueet tuntuvat hieman pelottavan ihmisiä ja usein kuulenkin kysymyksen, saako niihin mennä? Molemmat alueet ovat vapaasti käytössä ja niihin toivotaankin ihmisiä viettämään vapaa-aikaa. Mukaan piknikille voi napata paikallisen panimon käsityöolutta ja Seinäjoen ravintoloiden maukasta noutoruokaa. Näin voimme yhdessä tukea paikallisia yrittäjiä.

Ja jos mieli kaipaa kulttuuria, niin kesällä voi osallistua Törnävän kartanon Suljetut ovet -museodraamakierroksille, jotka kuuluvat Seinäjoen 60-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon. Kulttuurikollektiivi Sillan toteuttamat kierrokset esittelevät draaman keinoin kaupungin syntyhistoriaa kuljettaen katsojia kartanon eri tiloissa koskettavan rakkaustarinan äärellä. Oman kaupungin historian tunteminen voi antaa uuden näkökulman omaan kaupunkiin ja sen moniin tarinoihin.

Me emme ehkä muistele tätä kesää suurten tapahtumien ilotulituksena, jossa kaikki tutut olivat nauttimassa saman elämyksen äärellä. Me voimme muistella tätä kesää aikana, jolloin kokeilimme uusia asioita. Sillä vaikka suuret tapahtumat eivät toteutuisi, meillä on monia mahdollisuuksia kohdata iloisia ihmisiä, viettää laatuaikaa ja nauttia kesän lämmöstä. Turvallisesti yhdessä.

Juulia Soidinaho

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä