Kolumni: Vaasalaiset veljemme

Muutama viikko sitten vietettiin Kyrön käräjiä. Käräjillä ruodittiin Seinäjoen ja Vaasan suhteita. Teema oli – tottakai – tärkeä.

Seinäjoen ja Vaasan suhteet tuntuvat olevan monille hyvin tunneherkkä kysymys. Ilmoilla on väitteitä, että vaasalaiset katsovat Seinäjokea väheksyen, kasvukaupunkia isoveljellisesti ojennellen ja entisiä Vaasan läänin suuruuden aikoja muistellen. Seinäjokea taas syytetään kukkoilusta ja koulutusyhteistyön virittelemisestä Tampereen suuntaan. Vaasalaisia myös hiertää laajan päivystyksen sairaalan lipuminen Seinäjoelle, vaikka virallisesti he ajavatkin 12+1 mallia. Ja kun pöytään lisättiin vielä lääkärihelikopterin sijaintipaikka Seinäjoelle, oli paheksunta valmis.

Demareiden puheenjohtaja Antti Rinne kiirehti jo populismiin. Hän loi vaasalaisille toivoa, että demareiden valtaannousu tarkoittaisi ratkaisujen uudelleentarkastelua (Ilkka 24.8.). Rinteen lausuma tarkoittaa vääjäämättä sitä, että Seinäjoen asema punnittaisiin uudelleen. Tässä valossa Etelä-Pohjanmaalla kannattaa tarkoin harkita, mitä puoluetta lähdetään äänestyskopissa liputtamaan. Nykyinen hallituspohja on ollut kovin suopea Etelä-Pohjanmaalle. Muistetaan myös, että Mavin päävirasto sijoitettiin Seinäjoelle.

Hiljaista ei ole Vaasassakaan. Wärtsilä rakentaa Vaskiluotoon uuden Smart Technology -keskuksen, jonka kokonaisinvestointi tulee olemaan jopa 200 miljoonaa euroa. Samoin Vaasa on saamassa superakkujen tuotantotehtaan ensi vuoden lopulla. Ne ovat todellisia voittoja vaasalaisille ja todistavat luottamus- ja virkamiesjohdon kyvykkyyttä. Vaasalaisia voi puhtain sydämin onnitella. He tekevät hienoa työtä, joka säteilee laajasti Pohjanmaalle. Vaasassa on vankka tulevaisuus.

En tunnista väitteitä, että seinäjokelaisilla ja vaasalaisilla menisi erityisen huonosti. Nykyinen luottamusmiesjohto – niin Vaasassa kuin Seinäjoella – elää vahvasti ajassa eikä menneisyyden kummituksia ole olemassa. Henkilökemiat toimivat mutkattomasti ja kaupungit virittelevät yhteistyötä monissa hankkeissa. Vaasa liputtaa voimakkaasti kaksoisraiteen saamiseksi Seinäjoki–Tampere-välille, samoin Seinäjoki tukee Vaasan pyrkimyksiä vahvistaa meriyhteyksiä Uumajaan. Viime kuukausien aikana kaupungit ovat tavanneet lukemattomia kertoja.

Seinäjokelaisten ja vaasalaisten keskinäinen kilpailu – jota vääjäämättä on – ei ole pelkästään pahasta. Se pitää molemmat kaupungit kehityksen tiellä. Parempi jalkapallostadion meillä kuitenkin on.

Pasi Kivisaari

kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.)

Seinäjoki

>>>>>>> Stashed changes