Kolumni: Valosta pulaa

Jokainen Pohjolan marraskuun läpi elänyt tietää, mistä kirjoitan. Vähäisessä valossa on totuttu eri keinoin selviämään. Lumen valo ja hetkelliset auringon vilkahdukset riittävät puheenaiheiksi. Olemme valovetoisia ja yhteydessä luontoon.

Tämä vuodenaika kutsuu meitä muistelemaan kansakuntamme historian kohtalonvaiheita. Kynttilät syttyvät ja kiitollisuutta osoitetaan niin sodassa taistelleille kuin rauhan säilyttäneille sukupolville. Talvisodan kansallinen muistomerkki Kasarmintorilla on nimetty sattuvasti Valon tuojaksi. Olemme oppineet, että rauha säilyy aktiivisella yhteydenpidolla kansakuntien kesken sekä edistämällä oikeudenmukaisuutta.

Valoa on monenlaista, valoisat uutiset voimaannuttavat. Meitä muistutettiin juuri 30 vuotta täyttäneestä Lapsen oikeuksien julistuksesta. Suomi oli ensimmäisiä sopimuksen ratifioineita maita. Lapsen hyvästä ja turvallisesta kasvusta on pidettävä huolta kaikissa oloissa. Tätä vahvistaa myös juuri voimaan tullut uusi Lapsenhuoltolaki. Lapselle läheisiä ihmissuhteita tulee vaalia ja lapsen osallisuutta vahvistaa. Suhde läheisiin isovanhempiin tulisi saada jatkua ihmissuhteiden muutoksissa, lapsella on oikeus säilyttää yhteys häntä rakastaviin ihmisiin. Myös oheishuoltajia voidaan nimetä. Näilläkin muutoksilla Suomi on matkalla kohti lapsi- ja perheystävällistä maata.

Ystävällinen asenne ja puheen sävy on tärkeää. “Kulta, miten sun päiväsi meni?”, on lause, joka sulattaa ja valaisee lähes jokaisen sydämen. Niin voi kysyä sekä puolisolta että lapselta. Ehkä perheen teinikin tähän jotain vastaa, kannattaa kokeilla - sitkeästi. Myötämielinen puhe, katse ja kuuntelu ovat väkeviä ja arkea valaisevia voimia. Antiikin viisaus kehotti puhumaan sellaista, mikä on yhtä aikaa hyvää, totta ja hyödyllistä. Kunpa edes pari kriteeriä saisi aina täyttymään!

Viime Epari vakuutti siitä, että nuoria kannattaa kuunnella enemmän. He ovat ajattelevia, tuntevat aikansa ja katsovat kauas eteenpäin. TET-harjoittelija Petra Varjuksen mielipide ansaitsee tulla luetuksi toiseenkin kertaan. Toinen uutinen koski Eparin tekemää kyselyä 500 nuorelle. Suhde uskontoon on pääosin myönteinen ja myös uskonnottomuutta kunnioittava. Kristinuskosta on saatavissa “turvaa ja tukea” sekä voimaa ja valoa.

Joulunaika tarjoaa meille paitsi paineita ja hikipisaroita, myös paljon mahdollisuuksia vahvistaa sisäistä valoamme.

Eija Harmanen

EP:n perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja