Kolumni: Yhden miehen aluetaloudelliset vaikutukset

Mikä on poliittisten päätösten tai uuden investoinnin aluetaloudelliset vaikutukset? Kuinka paljon työvuosia tulee alueelle metsästysmatkoista? Mitä jos rakennetaan uusi junarata tai poistetaan vanha? Entä mitä tapahtuisi Seinäjoelle ilman SeAMKia tai Kuortaneelle ilman urheiluopistosta?

Siihen ja yli 70 eri tutkimus kysymykseen, Ruralia-instituutin professori ja tutkimusjohtaja Hannu Törmä (KTT) on vastannut yli 15 vuotta. Hän on rakentanut RegFin-nimellä tasapainoaluemallin ja oman luotettavan tutkimusryhmänsä. Hannu jää eläkkeelle tämän vuoden päättyessä ja minä haluan kunnioita ja kiittää häntä kaikesta mitä hän on minulle antanut.

Vuona 2010 sain kotiyliopistolta Puolasta luvan lähtöön Erasmus-työharjoitteluun Suomeen, mutta harjoittelu paikan löytäminen ilman Suomen kielen taitoa ei oli helppo ja sain paljon hylkäyksiä. Onneksi tutustuin Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin EU-hankkeen kautta, ja sitten Hannu tuli vastaan - hän hyväksyi minut oma tutkimusryhmään kesäharjoittelijaksi ja niin edelleen olen täällä, yli kahdeksan vuotta myöhemmin.

Hannu ei vain antanut minulle töitä – hän on antanut minulle monipuolisesta tukea, motivaatiota ja ystävällistä neuvoja ihan alusta lähtien. Yhdessä mentiin moneen koti- ja ulkomaan työmatkaan. Niistä matkamme Japaniin oli minun yksi isoin toteutunut unelmani.

RegFin-mallin tulokset ovat luettavissa euroina, työvuosina tai väestölukumäärinä. Törmän Hannun uran aluetaloudelliset vaikutukset voidaan määritteellä muun muassa lukuisilla päätöksissään tuetuilla päätöksentekijöillä, tyytyväisillä alaisilla, ja minun esimerkillä uudella suomen kansalaisella.

Tutkija, opettaja, mallintaja, esimies ja ystävä – Hannu, jokaisessa roolissasi olet ollut aina huolehtiva ja kannustava. Voin puhua koko RegFin-tiimin puolesta, että tulee meille kova ikävä sinua, Hannu.

Vain rentoja ja aurinkoisia eläkepäiviä!

Urszula Ala-Karvia

Tohtorikoulutettava, HY Ruralia-Instituutti