Kolumni: Ylioppilaskirjoitukset ja hermoromahdukset

Muutaman viikon päästä alkaa jälleen kerran ylioppilaskirjoitukset. Lukuisat abiturientit ympäri Suomea ovat valmistautuneet tulevaan koitokseen lukemalla oppikirjoja, tekemällä nettikursseja ja lukemalla ajankohtaisia uutisia. Samalla täytyy käydä koulussa tunneilla, tehdä jokaisen kurssin kotitehtävät ja nauttia elämästä. Onhan lukio yksi elämän parhaimmista kokemuksista.

Lukiossa, etenkin ennen ylioppilaskirjoituksia opiskelijat kokevat paljon hermoromahduksia. Opiskelijoilta odotetaan liikaa, itse opiskelijat odottavat myös itseltään liian paljon.

Uusi korkeakoulu-uudistus stressaa kaikkia erittäin paljon. Uuden korkeakoulu-uudistuksen mukaan suurimpaan osaan aloista valitaan 60 prosenttia opiskelijoista suoraan ylioppilastutkinnon arvosanojen mukaan ja loput 40 prosenttia pääsykokeiden mukaan paremmuusjärjestyksessä.

Uudistuksessa on hyviä ja huonoja puolia. Opiskelijat, jotka ovat tehneet kovasti töitä ylioppilaskirjoitusten eteen, palkitaan suoraan opiskelupaikalla. Ja samalla on annettu mahdollisuus opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet toisen asteen päästä opiskelemaan kolmannelle asteelle.

Abivuosi on jokaiselle opiskelijalle todella raskas. Huoltajien täytyy muistaa tsempata nuoria, kertoen, että maailma ei todellakaan kaadu, vaikkei tulisi täydellistä laudaturien riviä. Nuorten täytyy muistaa rentoutua, nauttia viimeisestä lukiovuodesta.

Hermoromahduksetkin loppuvat, kun ymmärtää, ettei kokeiden arvosana määritä loppuelämää. Niistä ei tarvitse turhaan stressata. Muistakaa, että kaikki luetut tunnit ja lukuisat hermoromahdukset ovat sen arvoisia, kun saat ylioppilaslakin päähäsi.

Tsemppiä jokaiselle kirjoittavalle abiturientille, me onnistumme kirjoituksissa!

Dariush Rahim

Abiturientti

Seinäjoen nuorisovaltuuston puheenjohtaja