Matkailukaupunki Seinäjoki - kyllä

”Eihän Seinäjoella ole matkailijalle mitään”. Liian usein me kaupunkilaiset itse toteamme näin. Eikö tosiaan ole?

Tänäkin kesänä Seinäjoki on ollut satojen tuhansien ihmisten matkakohteena. Suuri osa on käväissyt tapahtumissa, osa viipynyt pidemmänkin aikaa kaupungin ja lähiympäristön kohteissa. Esimerkiksi opastettuja Aalto-kierroksia on kesän aikana järjestetty noin sata kotimaisille ja kansainvälisille ryhmille.

Aalto-keskus on valittu Visit Finlandin TOP 10 listalle yhdeksi Suomen kansainvälisesti kiinnostavimmista kulttuurimatkailutuotteista. Valinnan ovat tehneet ulkomaiset matkailijat ja matkanjärjestäjät.

Tapahtuma- ja kulttuurimatkailun lisäksi meillä on paljon muutakin tarjottavaa. Maaseutu- ja luontomatkailuun on useita kohteita ja esimerkiksi Kalajärven matkailualue on saanut valtakunnallistakin tunnustusta. Viime vuosina perhematkailu ja yhteistyö lähiympäristön kärkikohteiden kesken on noussut uudelle tasolle.

Matkailijan viihtymistä auttaa se, että kiinnostavia ravintoloita ja kahviloita on noussut kaupunkiin kuin sieniä sateella. Kaiken ei tarvitse olla suurta. Pienetkin kohteet, joilla on tarina, kiinnostavat.

Varsinaisten matkailukohteiden lisäksi syitä tulla kaupunkiin on monenlaisia. Syy voi olla vaikkapa messut, teatteri, koiranäyttely tai juniorin lentopalloturnaus. Yllättävän iso matkailijaryhmä ympäri vuoden ovat erilaisiin urheilukisoihin, -turnauksiin tai -leireille osallistuvat huolto- ja kannustusjoukkoineen.

Matkailu ei ole yhden kaupungin eikä yhden maakunnan asia. Ihmiset liikkuvat kohteesta toiseen ja samalla reissulla saatetaan pistäytyä useissa kaupungeissa. Siksi aluerajat ylittävä yhteistyö kohteiden kesken on tarpeen. Tärkeää on myös tunnistaa, ketkä eri teemoissa ovat mahdollisia asiakkaita, mitä asioita he arvostavat ja mitä kanavia käyttävät tietoa saadakseen.

Matkailu on maailman kasvavimpia toimialoja. Se työllistää, tuo verotuloja ja hyvinvointia. Kyse ei ole pelkästään matkailuyritysten työpaikoista, vaan matkailu luo kysyntää monien muiden toimialojen yrityksille, esimerkiksi kauppojen, ravintoloiden, majoitusliikkeiden ja liikkumisen palveluille.

Vastaus otsikon väittämään on selvä. Seinäjoki on matkailukaupunki, tulevaisuudessa vielä enemmän kuin nyt.

Leena Perämäki

Johtaja

Into Seinäjoki Oy