Kolumni: Muureja murtamassa

Näky on koskettava. Ihminen, joka on juuri tajunnut jotain hänelle hyvin tärkeää. Hetken hiljaisuus. Tarinat ja selitykset vaihtuvat syvään ymmärrykseen. Suuren helpotukseen.

Olet paras juuri omana itsenäsi.

Me kaikki tarvitsemme itsemme hyväksymisen voimaa. Usein hyväksymisen taitoa opetellaan psykologin vastaanotolla, koska itsensä hyväksyminen on uskomattoman vaikeaa. Kaikki epäkohdat, viat ja puutteet ovat takertuneet ajatuksiin ja tulevat aina ensimmäisenä mieleen. Itsekritiikki pelaa!

Myös tuo ihminen tuossa vastapäätä on yrittänyt pitkään juosta karkuun, peitellä epäkohtiaan ja tulla paremmaksi. Itsensä hyväksyminen on ollut hyvin vaikeaa ja johtanut itsensä piiskaamiseen sekä liialliseen suorittamiseen. Mikään ei ole riittänyt! Pitkän aikaa hän on karannut omalta itseltään ja yrittänyt peitellä jotain sellaista, mikä hänessä on aina läsnä. Siksi hän on hämmentynyt viestistä, ettei enää tarvitse. Hän on ehkä aiemmin ajatellutkin, että pitäisi olla ystävällisempi itselleen, muttei ole osannut toteuttaa sitä elämässään. Nyt uupuneena hän on valmis muutokseen. Enää ei tarvitse juosta pakoon omaa itseänsä.

Psykologina tämäntyyppisiä upeita kohtaamisia riittää ja niissä itsensä hyväksymisen tieltä murretaan muureja. Meillä psykologeilla on erilaisia keinoja siihen: hyväksyvä keskustelu, haastattelu, persoonallisuustestit, arviointilomakkeet ja kouluttaminen.

Muistan eräänkin persoonallisuustestin palautetilaisuudessa olleen henkilön, joka ensin hämmentyi siitä, miten tarkasti testit häntä kuvasivat (kyllä ne psykologien tekemät, laadukkaat testit niin tekevätkin!). Palautekeskustelu auttoi häntä vapautumaan omista vääränsuuntaisista tavoitteista. Hän oivalsi, että on tärkeämpää olla oma, herkkä itsensä kuin vetää määrätietoisen, kovan suorittajan roolia, mikä hänen persoonaansa ei edes testien valossa sopinut. Hän oli kyllä sen tiennytkin, muttei ollut uskonut itseään. Syvä kiitollisuus loisti hänen silmistään, kun hyvästelimme. Hän lähti kulkemaan omia polkujaan keveämmin askelin.

Kun sinäkin saat murrettua omat muurisi, voit saada näkymän johonkin kauniiseen. Kurkkaa sinne rohkeasti!

Mari Kalliolahti-Oja

Työterveyspsykologi