Kolumni: Normi joulusaarna

Vuoden viimeinen kolumni, ja niin paljon on jäänyt sanomatta. Listaan tähän lyhyesti kaiken, mitä oikeastaan halusin vielä sanoa – ja mitä toivoisin.

Toivoisin, että Seinäjoelle tai sen läheisyyteen saataisiin kansallispuisto. Se toisi mukanaan pelkkää hyvää. On aika nostaa eteläpohjalainen luonto ja suot ansaitsemaansa arvoon, eikä suhtautua niihin materiaalivarastona.

Toivoisin, että polkupyöräilyä edistettäisiin kaikin mahdollisin tavoin. Jos ei moottoriliikenteen aiheuttaman saastuttamisen vuoksi niin ihmisten mielen- ja ruumiinkunnon. Liikunta- ja muiden harrastuspaikkojen edustalle tarvitaan kunnon pyöräparkit – ehkä jopa lukitut tai kameroin vartioidut. On surkeaa, että on sutkutettava paikasta toiseen romupyörällä sen vuoksi, että hivenenkin paremman mankelin vie Seinäjoella rosvo. Toivoisin, että pyörällä oven eteen -ajotapa yleistyisi. Autot voivat jäädä kauemmaksikin.

Toivoisin, että koululaisten catwalk olisi nykyistä armeliaampi paikka. Se, että tietynlainen merkkivaate on ”pakko” saada, on inhottava ilmiö, vaikka olisi varaa se univormu ostaakin. Vielä ikävämmältä tuntuu, jos ei ole, ja vanhemmalle jää tunne, että altistaa lapsensa kiusaamiselle vain tietynlaisen hupparin tähden. Koulupukupakko saattaisi ratkaista asian. Toisiko se edes suurta muutosta nykyiseen? Sen verran yhteneväiseltä tuo koululaisten pukeutuminen näyttää jo nyt. Sittenpä avautuisi mahdollisuus ilmentää persoonaansa muilla tavoilla.

Toivoisin, että vanhemmat ja lapset katsoisivat yhdessä Biolapset-yhtyeen esityksen Linnan juhlista. Se on Yle Areenassa. Toivoisin, että yhä useampi eteläpohjalaislapsi ja -nuori saisi ekoherätyksen. Toivoisin, että me aikuiset näyttäisimme mallia.

Toivoisin, että koronan väistyttyä jokin olisi pysyvästi muuttunut. Että jatkuva lentely ja tavaran haaliminen olisivat menettäneet hohtoaan. Että kaiken tämän jälkeen huumaantuisimme suomalaisesta luonnosta ja maamme omaleimaisista tapahtumista.

Toivoisin, että vuonna 2021 juttuni eivät enää kuulostaisi saarnaamiselta, vaan olisivat ihan normi homma. (Koulupukupakko-ehdotukseni kuitenkin täten perun.)

Kirsi Haapamatti

vapaa kirjoittaja