Kolumni: Yksinhuoltaja Pirre-Liisa pelastaa maailman

Yksinhuoltaja Pirre-Liisa on maailmanpelastaja. Hänellä ei ole varaa sähköautoon, joten hän katsoo pärjäävänsä varsin hyvin ilman minkäänlaista moottoriajoneuvoa.

Pirre-Liisa starttaa puoli kuusi maanantaiaamun työpäivään. Molemmat lapset on puettu ja alkaa puolen kilometrin kävelymatka bussipysäkille. Yhden vaihdon kautta he pääsevät nuoremman lapsen päiväkodin liepeille. Seuraavaksi suunnataan toiselle bussipysäkille, jossa iloisena odotellaan vartin verran. Bussi ei mene suoraan vanhemman lapsen koululle, vaan taas joudutaan keskustassa vaihtamaan. Koulu sattuu olemaan eri puolella kaupunkia, missä Pirre-Liisan työpaikka sijaitsee. Bussi siihen suuntaan on myöhässä, joten hän tilaa kätevästi taksin ehtiäkseen ajoissa työpaikalleen.

Työpäivä kuluu rallatellen ja on vihdoin kotiinlähdön aika. Alkaa kilometrin kävelymatka lähimmälle bussipysäkille. Lapset pitää hakea ennen kauppaan menoa ja yhden vaihdon kautta Pirre-Liisa pääseekin koululle, ottaa vanhemman lapsensa mukaan, kävelee seuraavalle pysäkille vain huomatakseen, että päiväkoti menee pian kiinni. Onneksi taksifirma palvelee ja nuorempi lapsi saadaan ajoissa päiväkodista pois. Kätevästi samalla taksilla päästään ostoskeskukseen.

Ostarilla pitää käydä kahdessa eri kaupassa, mutta sehän sujuu lasten kanssa kuin tanssi. Joskus on sujunutkin. Kun pienempää lasta pitää etsiä kuulutuksin ja vartijoin, perhe myöhästyy kotiin menevästä bussista. Seuraavan bussin odottelu menee mukavasti leikkimällä ”laiva on lastattu” -leikkiä. Bussikuski on palvelualtis ja auttaa Pirre-Liisaa nostamaan neljä kauppakassia kyytiin. Kun lapset ja ostokset on saatu raahattua kotiin kello seitsemän, huokaa Pirre-Liisa: ”Taas olen osaltani pelastanut maailmaa, kun en tarvinnut koko päivänä lainkaan autoa.”

Samana aamuna Pirre-Liisan autoileva naapuri on lähdössä töihin varttia vaille kahdeksan – vain huomatakseen, että oli unohtanut laittaa sähköautonsa lataukseen. Onneksi taksifirman diesel-mersu palvelee.

Jukka Ahlgren

Perusinsinööri