Lukijoilta: Esperi Caresta tuli Care se Repi Oy

Esperi Caresta tuli minulle Care se Repi Oy, kun Yle uutisoi (28.1.), että yhtiö oli tehnyt vuonna 2016 voittoa 213 miljoonaa euroa, maksamatta Suomeen lainkaan veroja. Tilikauden tulos jäi tappiolle 9 M€, kun yhtiö maksoi ylikorkeita lainakorkoja omistajalleen, brittiläiselle sijoitusyhtiölle. ”Care” ei ollutkaan huolenpitoa ja ihmisistä välittämistä, vaan suomalaisilta vanhuksilta ja veronmaksajilta revittyjen rahojen välittämistä veroparatiisiyhtiölle.

Kuvittelenpa hetkeksi itseni sairaaksi vanhukseksi, joka tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa. Jos minulla olisi miljoonaomaisuus, voisin valita parhaan mahdollisen hoitokodin ja hoivan. Jos rahaa olisi vähemmän, mutta omaisuutta kuitenkin jonkin verran, minun pitäisi realisoida se, jotta pääsisin johonkin Esperiin voidakseni kustantaa tarvitsemani hoidon.

Mikäli minulla ei olisi omaisuutta, mutta olisi kohtuullinen eläke, niin hoitolaitos sosialisoisi eläkkeeni 90-prosenttisesti ja minulle jäisi kuukaudessa satanen tai kaksi, millä hankkia tarvitsemani lääkkeet. Jos minulla ei olisi mitään edellä mainituista, päätyisin halvimpaan mahdolliseen laitokseen veronmaksajien rahalla enkä näkisi montakaan euroa mahdollisesta minimieläkkeestäni. Vessapaperiakaan ei olisi, jos en rullaa kykenisi itse vaihtamaan. Miltä kuulostaa? Hoitolaitoksella sen sijaan menisi hyvin, tuotanto pelaa, materiaali ei lopu ja rahantulo on taattu.

Esperi Caren talousjohtaja Antti Eestilä sanoi, että yhtiöllä ei ole verosuunnittelujärjestelmää (IS 2.2.). Ei niin, koska kyseessä on puhallus, missä suomalaisten veronmaksajien rahoilla rikastutetaan kansainvälisiä yhtiöitä ja niiden omistajia. Raha menee rahan luo ja palautuu sijoittajille nousevina osakekursseina ja osinkoina.

Mitenkäs sen harmaan talouden kitkemisen kanssa kävikään? Miten on mahdollista, että Suomessa toimiva sote-alan yritys voi ja saa ottaa lainaa omistajaltaan 4–5 kertaisella korolla verrattuna pankkien korkoihin?

Oma lukunsa on Avin toteuttama lähes olematon ja tehoton valvonta. Entä kunnat, jotka ovat sopimuksia tällaisten hoitolaitosten kanssa tehneet, missä on niiden valvontavastuu? Jos valvontaa olisi tehty tehokkaasti, tuskin nykytilanteessa oltaisiin. Käsittämätöntä on, että vuorolistoilla on ollut olemattomia henkilöitä, haamuhoitajia eikä yksikään palvelun hankkinut taho ole huomannut mitään.

Valvonta on suoritettava paikan päällä yllätystarkastuksina, ei sovittuina aikoina, puhumattakaan, että se kuitattaisiin hoitokodin omavalvontaraportti lukaisemalla. Vain siten hoitokodin resurssit ja hoivan laatu voidaan todentaa.

Ihmettelyä herättää myös se, että Esperi Caren ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään, mutta vasta nyt ne tulivat julkisuuteen, kun eduskuntavaalit ovat lähellä. Tässä ei auta sote:lla pelottelu. Eikä auta se, että Esperin johtaja ilmoitti eroavansa, miljoonat taskussaan ja krokotiilin kyyneleet silmissään. Ei auta väittää, että tämä johtuu EU:sta tai että tätä on globaali markkinatalous.

Nyt ollaan äärimmäisen inhimillisyyden rajoilla ja tämän asian korjaamiseen on kaikkien eduskuntaan pyrkivien sitouduttava.

Anneli Manninen

Diplomi-insinööri (sin.)

Seinäjoki