Lukijoilta: Huumeiden käyttö ei ole ok

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Henna Rantasaari puolusti Ilkassa 6.11. huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista. Hän perusteli mielipidettään muun muassa sillä, että näin huumeiden käytön haittoihin pystyttäisiin puuttumaan paremmin. Televisiossa kuitenkin Irti huumeista -järjestön johtaja kertoi, ettei ole pitkän uransa aikana tavannut juuri ketään, joka olisi jäänyt hoitoon hakeutumatta siksi, että nykylainsäädäntö sitä vaikeuttaisi.

Rantasaaren mukaan useat asiantuntijatahot puoltavat huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista. Miksi sitten Suomen poliisin edustaja kertoi televisiossa ehdottomasti tätä lain höllentämistä vastustavansa? Uskon heillä olevan asiantuntemusta ja kokemusperäistä tietoa enemmän kuin vihreiden poliitikoilla.

Ihmettelen kovasti vihreiden puheenjohtaja Ohisalon huumemyönteistä asennetta huomioiden sen, kuinka hän on lapsuudessaan joutunut kärsimään läheisensä päihteidenkäytöstä ja jo aivan pienenä asumaan sen vuoksi turvakodissa.

Allekirjoittanut puhuu kokemuksesta: olen työskennellyt psykiatriassa kymmeniä vuosia ja joutunut liian usein todistamaan porttiteoriaa: ”miedot” huumeet johtavat helposti kovempiin huumeisiin ja usein jo ensimmäinen kannabiskokeilu on johtanut palautumattomaan psykoosiin.

Ilpo Pernaan kirjoitus 5.11. valotti hyvin todellisuutta: Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa huumeidenkäyttö on sallivuuden lisäännyttyä kasvanut. Toivon,ettei yhteiskunta anna signaalia, että huumeidenkäyttö on ok.

Helena Rantavuori

Seinäjoki