Lukijoilta: Ilmaisesta ehkäisystä Seinäjoella

Kuntien tarjoama ilmainen ehkäisy on puhuttanut jo pitkään. Toisissa kunnissa ilmaisen ehkäisyn saaminen on jo mahdollista, mutta esimerkiksi täällä Seinäjoella sitä ei ainakaan tietääkseni vielä tarjota.

Isommissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Oulussa ja Raumalla ilmainen ehkäisy on tarjolla. Mielestäni tämä on epäreilua, koska nuorten asuinkuntaa ja sen valitsemista ei määritä se, missä ehkäisyn saa ilmaiseksi. Yleensä sen määrittävät joko nuoren vanhemmat tai opiskelupaikka.

Myös se, millaista ehkäisy on, saattaa erota sitä tarjoavien kuntien välillä. Yleensä kun puhutaan ilmaisesta ehkäisystä, jää mielikuva siitä, että se on ilmaisten kondomien jakamista nuorille. Ei ole kuitenkaan syytä unohtaa ehkäisypillereitä, -laastareita, - renkaita, -kapseleita ja -kierukoita. Joillekin kondomi ei vain ole sopiva ehkäisyväline käytettäväksi, joten ilmaisen ehkäisyn pitäisi koskea näitä kaikkia keinoja.

Ymmärtääkseni tämän ilmaisen ehkäisyn tarkoituksena on ehkäistä abortteja, joten olisi entistä tärkeämpää, että se kattaisi muutakin kuin pelkät kondomit. Sillä tiedättekö, milloin niitä vahinkoraskauksia yleensä syntyy? No tietysti silloin kun ei käytetä ehkäisyä, mutta koska sitä ei sitten käytetä? No yleensä silloin, kun ollaan alkoholin vaikutuksen alaisena, kondomi on jäänyt kotiin tai tavataan joku yhden illan hoito, jonka kanssa ei ehkä haluta puhua ehkäisystä. Silloin ei välttämättä kondomit auta, vaan ainoastaan ehkäisy, jota ei tarvitse siinä tilanteessa enää muistaa.

Jos ilmaisia kondomeita ruvetaan jakelemaan vaikka nuorisotaloilla, ei sekään olisi aivan aukotonta. Kukaan ei pystyisi kunnolla valvomaan, tarvitseeko kondomeita ottanut nuori niitä oikeasti. Joillekin niiden hakeminen kavereiden nähden saattaisi myös olla noloa ja ne jäävät sen vuoksi hakematta. Kaikki eivät myöskään käy nuorisolle suunnatuissa vapaa-ajan tiloissa tai nuorisotaloilla. Tämän vuoksi ehkäisyn hakeminen ilmaiseksi esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta tai ehkäisyneuvolasta on mielestäni parempi vaihtoehto. Samalla nuorille olisi helpompi tarjota ilmaiseksi myös muita, lääkärikäyntiä vaativia ehkäisyvaihtoehtoja. Vaikka tämän eteen nuoren täytyy nähdä itse hieman enemmän vaivaa, luulen, että sen vaivan kuitenkin kestäisivät ne nuoret, jotka oikeasti haluavat ja tarvitsevat ilmaisen ehkäisyn. En tiedä ehkäisyä tarjoavien kuntien ja kaupunkien käytänteistä, joten voin kirjoittaa tähän nyt vain tämän oman näkemykseni asiasta.

Ehkäisy ja ylipäätään seksi saattavat kuitenkin olla vielä tabu paitsi aikuisten, myös päättäjien keskuudessa. Ehkä juuri sen vuoksi vielä niin harva kunta tai kaupunki tarjoaa nuorilleen maksuttoman ehkäisyn. Nuoret puhuvat seksistä ja siihen liittyvistä aiheista jo paljon entistä avoimemmin, mutta sama ajatusmalli pitäisi saada myös muille.

Laura Levä