Lukijoilta: Jokainen päätös on terveyspäätös

Kansansairaudet koskettavat lähes jokaista suomalaista. Vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Valtimosairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy. Joka kolmas sairastuu syöpään elämänsä aikana. Hengityssairauksia sairastaa miljoona ja diabetesta puoli miljoonaa suomalaista.

Kansansairauksien hoidon suorat kustannukset ovat noin kuusi miljardia euroa vuosittain, mikä on lähes kolmannes terveydenhuollon kokonaiskuluista. Kansansairauksilla on yhteisiä riskitekijöitä, kuten liikkumattomuus, alkoholinkäyttö, ylipaino sekä tupakointi, joihin voidaan vaikuttaa poliittisilla päätöksillä. Politiikalla tulee pyrkiä siihen, että ihmisten on helppoa ja järkevää tehdä terveytensä kannalta hyviä päätöksiä. Sitä varten tarvitaan päättäjiä, jotka osallistuvat innolla terveystalkoisiin.

Äänestäjät arvostavat terveyttä. Kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista kokee terveyden edistämisen tärkeänä eduskuntavaaliteemana, ja toivoo ehdokkaansa sitoutuvan terveystalkoisiin kansanedustajana. Terveyden edistämisen vaalikoneen, www.terveysehdokas.fi, avulla voi selvittää, ketkä ehdokkaat ovat jo terveyden asialla.

Sydänliiton tulevan vaalikauden teemoina ovat muun muassa ehjät ja laadukkaat hoitopolut ja kuntoutuksen riittävyys, terveyden edistämisen johtamisen parantaminen ja arjen sydänystävällisten valintojen helpommaksi tekeminen. Lisäksi sydäniskureita tulee saada Suomeen vähintään kolme kertaa nykyistä enemmän ja kouluttaa maamme asukkaat laajasti maallikkoelvytyksen saloihin.

Etelä-Pohjanmaan Sydänpiiri kutsuu asukkaita ja eduskuntavaaliehdokkaita tutustumaan sydäniskuriin ja sen käyttöön perjantaina 12. huhtikuuta kello 17-19 Seinäjoella Kauppakeskus Epstorille. Tapahtumassa jaetaan tietoutta myös sydänterveydestä, Sydänliiton toiminnasta ja keskustellaan terveysteemoista. Non stop -tilaisuudessa tutustutaan sydäniskuriin, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö. Kuka tahansa saa ja osaa käyttää sydäniskuria, koska se neuvoo auttajaa. Sydäniskurilla ei voi vahingoittaa ketään.

Lähin sydäniskuri löytyy defi.fi-palvelusta. Suomessa sydäniskureita on noin 3 000, joista kaksi kolmesta on rekisteröity palveluun.

Heidi Karjanlahti

Etelä-Pohjanmaan Sydänpiiri

toiminnanjohtaja