Lukijoilta: Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen

Seksuaalinen häirintä on edelleen iso ongelma, mutta silti siitä ei julkisesti puhuta tarpeeksi. Siitä puhumista hävetään, koska helposti tapahtuneesta syytetään uhria.

Uhrilta kysytään tämän pukeutumisesta tai kyseenalaistetaan, miksi tämä ylipäätään joutui sellaiseen tilanteeseen. Oikeasti seksuaalisen häirinnän syynä on se, että sanaa “ei” ei kunnioiteta. Kieltäytymisen oletetaan tarkoittavan kutsua leikkiin, jota se ei todellakaan ole.

Lapsesta asti meille opetetaan, että rakkaudesta se hevonenkin potkii. Eihän rakkauden kuulu olla toista vahingoittavaa ja alistavaa. Rakkauden tarkoitus on haluta toiselle ihmiselle hyvää.

Minua pelottaa usein, kun kävelen yksin pimeässä tai olen suuressa väkijoukossa. En voi olla varma, kehen voin luottaa. Valitettavasti niin kokevat myös monet ystäväni. Ei pitäisi olla normaalia joutua pelkäämään itseen ja muihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää. Seksuaalinen häirintä ei tarkoita pelkästään raiskausta, vaan myös epätoivottu kommentointi ja epämiellyttävät katseet ovat häirintää.

Joillekin tytöille opetetaan pienestä saakka, että miehiä pitää varoa. Vastaavasti usein pojille se saatetaan jättää opettamatta. Kaikille meille pitäisi kuitenkin opettaa vielä paremmin se, ettei keneenkään saa kajota ilman lupaa. Jokainen voi olla sukupuolesta riippumatta sekä uhri että häirinnän tekijä.

Jokaisella on täysi oikeus sanoa ei seksuaalissävytteisiin pyyntöihin ja sitä kuuluu kunnioittaa. Monesti kieltäytyminen ei ole tarpeeksi, vaan joutuu sanomaan olevansa parisuhteessa päästäkseen tilanteesta pois. Parisuhdekin saatetaan nähdä vain hidasteena ja häirintää jatketaan.

Kaiken seksuaalisen yhteyden pohjana on suostumus. Tajuton, päihtynyt tai nukkuva ihminen ei voi antaa suostumusta. Suostumus tarkoittaa oikeutta kieltäytyä seksuaalisista teoista, mutta myös velvollisuutta pyytää kumppanilta suostumus ja kunnioittaa sitä. Kerran saatu suostumus ei tarkoita sitä, että jatkossa aina kyseinen teko olisi hyväksyttävä. Suostumus täytyy saada joka kerta uudestaan.

Pilvi Mantere