Lukijoilta: Kasperi-seura oli suunnannäyttäjä

Toimintojen talo vietti 29. elokuuta 20-vuotisjuhliaan. Samanaikaisesti juhlittiin Kasperi-seuran (nykyisin Kasperi-Kivistö-seura) 40-vuotisjuhlaa, joka jäi hieman sivuosaan. Ymmärtää kyllä, sillä niin tärkeä ”Toimari” kasperilaisille ja seinäjokelaisille on. Ilman Kasperi-seuraa ei olisi kuitenkaan Toimintojen taloa.

Kasperi-seura perustettiin 22.4.1978. Rastipuiston koulun juhlasaliin oli saapunut yli 50 perustajajäsentä. Seuran perustamiselle haluttiin edistää asukkaiden viihtyvyyttä ja vauhdittaa tärkeitä rakentamiskohteita. Etelä-Pohjanmaa-lehti oli alusta alkaen näkyvästi mukana kertomassa asukkaiden aikaansaannoksista.

Asuntoalueen mainetta ryhdyttiin kohentamaan yhteisten tapahtumien myötä. Elokuiset Kasperi-päivät kiinnostivat. Ohjelmatarjonta oli monipuolista: perinteistä juhlamenoa ja erilaisia vierailuja: Härmänkylän nuorisoseuran näytelmiä, Seura-lehden Aurinkotyttökilpailun finaaleja, taitelijavierailuja, urheilutapahtumia, joita Lasse Virenkin oli vauhdittamassa.

Tärkeä yhteistyökumppani oli Hyllykallio-seura, joka oli esikuvana asukkaiden yhteistyöstä. Yhteisissä juhlissa oli tunnelmaa. Vieläkin monelle tulee hymynväreitä poskipäihin, kun muistellaan Hyllykallion ja Kasperin naisten välisiä pesisotteluita. Kerrankin ottelu päättyi juoksuin 32-31 kasperilaisten naisten voitoksi. Pelipaidoissa komeili teksti: Kasperin likat, hyvät kikat!

Seinäjoen kaupunki lähti 80-lvuulla mukaan Sofy-projektiin (sosiaalis-fyysinen suunnittelu) juuri Kasperi-seuran asukastoiminnan innoittamana. Ideana oli kehittää asuntoalueita ja edistää erilaisia hankkeita. Kasperiin oli jo saatu uusi koulu ja Kasperi-talo. Sofy-projektin kautta saatiin aikaan esitykset muun muassa Kasperin pururadasta ja Kasperissa jo sijainneen pururadan säilyttämisestä. Tehtiin myös esityksiä asemakaavan muutoksiksi. Asukkaat olivat innolla mukana.

Seinäjoen sofy-projektin ja asukkaiden yhteistyön tuloksia sain itsekin esitellä monissa Suomen Kaupunkiliiton- ja Kunnallisliiton seminaareissa.

Asukastoiminta on edelleen tärkeää; myös Kasperissa. Vaikka Toimintojen talo tekee hyvää työtä, tarvitaan sen rinnalla edelleen asukkaiden yhteistyötä, idearikkautta ja keittämisehdotuksia.

Seinäjoen kaupunki lupaa kaupunkistrategiassaan paljon hyvää asukastoiminnalle. Kaikki hyvä on jäänyt toistaiseksi vain paperille.

Seinäjoki-seura hakee toiminnalleen uusia uria. Voisiko siitä tulla asukasyhdistykset yhteistyöelin ja toiminnan kannustaja?