Lukijoilta: Kaupunkistrategia näivettää keskustan

Vaalien alla saa kuulla monia mielipiteitä Seinäjoen kaupunkikeskustan näivettymisen syistä. Yhtä syytä siihen ei ole. Listaan tähän muutaman. Tällä mielipiteellä en halua osoittaa ketään sormella.

Lähtökohtana on kaupungin strategia. Joitakin vuosia sitten alettiin puhua kävelypainotteisesta keskustasta, joka oli tietynlainen muoti-ilmiö. Suuret kaupungit tai itseään sellaisiksi luulleet alkoivat toteuttaa tätä ideaa. Siitä ei ainakaan Seinäjoella, eikä juuri muuallakaan mitään hyvää seurannut. Suomen kaupungit ovat liian pieniä väkiluvultaan menestymään kävely- ja pyöräilypainotteisina kaupunkeina, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. (Vrt. HS 16.5.2021 ja I-P 29.5.2021).

Seinäjoen ydinkeskustasta poistettiin mahdollisuus kadunvarsipysäköintiin. Tilalle tuotiin muutama hankalasti käytettävä parkkiruutu. Lisäksi esimerkiksi Kalevankatu kavennettiin molemmilta puolilta; olisipa ajorata tehty katualueen jompaan kumpaan reunaan, niin tilaa olisi jäänyt niin nauhapysäköintiin kuin mahdollisuuteen hyödyntää toiselle puolelle jäävää leveää jalkakäytävätilaa.

Keskustan läheisyyteen nousi meidän mittakaavassamme valtava kauppakeskus. Toki sillä on keskustan elinvoimalle merkityksensä, mutta yrittäjä vie yrityksensä sinne, missä hän katsoo yrityksensä parhaiten menestyvän. Nyt kun Seinäjoen keskustasta on tehty suorastaan autovihamielinen paikka, on selvää, että yritykset sijoittuvat Jouppiin ja Päivölään.

Verkkokauppa on lisääntynyt tuntuvasti ja se osaltaan lisää kivijalkaliikkeiden ahdinkoa. Seinäjoen keskustassa tulisi olla myös kunnon tavaratalo ruokaosastoineen, jossa on suuret valikoimat ja johon pääsee omalla autolla.

Poliittisia pisteitä kalastellaan nyt sillä, että keskustan pysäköinti on tehtävä maksuttomaksi. Harvemmin vain kalastelijat tuovat esiin sitä, millä torin alle rakennettu pysäköintihalli sitten maksetaan. Suoraan sanottuna maksuton pysäköinti tarkoittaisi veroprosentin nostamista. Sitä minä ainakaan en halua.

Erkki Honkala

kuntavaaliehdokas (kok.)

Seinäjoki