Lukijoilta: Keliakia ja vilja-allergiat

Luin Ilkka-lehdestä jutun naisesta, jolla oli vatsavaivoja ja erinäisiä vatsanväänteitä. Hän meni lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin, ja yllättyi diagnoosista: hänellä todettiin keliakia.

Tämän vuoksi naisen ruokavalio meni kokonaan uusiksi. Yllätyksekseen hän havaitsi, miten yllättävissä elintarvikkeissa on vehnää muodossa tai toisessa. Myös naisen pojalla todettiin keliakia. Kun pojan ruokavalio korjaantui oikeaksi, hän lähti räjähdysmäisesti kasvamaan pituutta.

Itselläni oli erilaisia vaivoja: outoja vatsanväänteitä, puhistusta, masennusta ja vetämättömyyttä. Kävin sen vuoksi lääkärissä, mutta keliakiaa minulla ei todettu. Lopetin kuitenkin kaikkien viljatuotteitten käytön, ja olen sen jälkeen voinut hyvin. En ole vetämätön, enkä masentunut.

Ruokavaliolla on valtavan suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Uskonkin, että vehnäjauho aiheuttaa vetämättömyyttä, masennusta ja iho-ongelmia. Pizza on erityisen pahasta.

Lopetin myös aamuisen kaurapuuron syömisen, koska koin, että sekin teki oloni väsyneeksi. Nykyisin laitan aamuisin ruokalusikallisen psylliumia lasilliseen vettä - ja suoli toimii. Myös pellavansiemenrouhetta tulee nautittua päivittäin pari ruokalusikallista, terveellistä sekin.

Se on kuitenkin sanottava, että jos käyttää verenohennuslääkettä, pellavansiemenrouhe ei sovi.

Sakari Talvitie