Lukijoilta: Koululaiselta ei pakkoruotsille

Ruotsin kielen puhujien osuus Suomen kansasta on vain noin viisi prosenttia. Kansainvälisesti ruotsia ei pohjoismaita lukuun ottamatta puhuta ollenkaan, eikä moni suomalaisista tarvitse kyseistä kieltä milloinkaan. Miksi meidän sitten täytyy opiskella sitä?

Moni suhtautuu ruotsin kielen opiskeluun nihkeästi. Kielten opetteleminen ei ole mikään nopea prosessi, varsinkaan jos kyseinen kieli ei ole itselle mieluinen. Kielen opettelemiseen olisi tietenkin enemmän motivaatiota ja intoa, jos saisi päättää siitä itse. Kansainvälisimmistä kielistä olisi monen kohdalla tulevaisuutta varten paljon enemmän hyötyä.

Ruotsin ohella voi tietenkin halutessaan opiskella valinnaista kieltä, mutta joillekin englannin, ruotsin ja vielä kolmannenkin kielen opettelu on liikaa. Olisi parempi, jos pakkoruotsin sijaan pitäisi valita jokin toinen kieli. Näin jokainen opiskelisi riittävän määrän kieliä ja saisi silti itse valita kielen, josta pitää.

Joku voisi perustella pakkoruotsin tärkeyttä sillä, että Ruotsi ja ruotsin kieli ovat suuri osa historiaamme. Kyllä, mutta historiaa kuuluu opiskella historiantunneilla. Kielten opiskelun tulisi tähdätä tulevaisuuden tarpeisiin, ei menneisyyteen. Menneisyydessä et nimittäin hyödy kielitaidostasi.

Kielten opetuksen rajaaminen kahteen kansainvälisesti turhaan kieleen, eli suomeen ja ruotsiin, on hyödytöntä. Kielellinen monimuotoisuus lisääntyisi, kun nuoret saisivat vapauden lukea jotain laajempaa kieltä. Jos esimerkiksi joku Itä-Suomessa asuva on kiinnostunut Venäjästä ja sen kielestä, onko todellakin tarpeellista opettaa hänelle ruotsia? Ruotsi pitäisi poistaa pakollisista aineista.

Seinäjoen yhteiskoulun 8. luokkalainen