Lukijoilta: Köyhäkin nauttii saunomisesta

Kun ihminen joutuu hakemaan (sosiaalitukea) toimeentulotukea, ensimmäiseksi silmään osuu kirjeessä oleva teksti: Hakeudu hakemaan edullisempaa asuntoa, ilman perusteettomia rajauksia (esim. asuinalue, asunnon koko, mukavuus kuten sauna). Tässä päästäänkin asiaan, joka tukeutuu tasa-arvo lakiin. Sosiaalituessa pois suljetaan sauna. Ihmetystä herättää, koska sauna on suomalaisen perustarpeisiin kuuluva.

Suomen laissa on tasa-arvo laki:

2. luku, yhdenvertaisuuden edistäminen. 5§, viranomaisen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. 1§. Lain tarkoitus on eristää yhdenvertaisuutta, mutta toimeentuloa hakiessa ihmisten yhdenvertaisuus ei toteudu, vaan sitä enemminkin tallotaan. Miksi ja millä lain pykällä Kelan sosiaalitoimi voikin näin toimia?

Eikö ihmiset olekaan samanvertaisessa asemassa toimeentuloa hakiessaan, oli sitten esimerkiksi työssä, työtön, sairas. Tiedetään, että elämä kuljettaa ja nykyaikana, kun kaikki ei ole kuin ennen, niin vielä elämän karikkoisissa olosuhteissa kyykytetään.

Se pieni ilo, joka joillekin on sauna, siitäkin ihmisen pitäisi luopua. Vain sen takia, että viranomaiset voivat sanella, kuinka joku peseytyy ja nauttii saunaillastaan.

Tulkintaa