Lukijoilta: Larvalan talo oli Seinäjoen kauppalan alku ja elinehto

Larvalan talo ja talon maat olivat aikoinaan Seinäjoen kauppalan nopean kasvun ja kehityksen alku ja elinehto.

Tilan siirtyminen kauppalan haltuun alkoi siitä, kun kauppalanvaltuusto teki 25.1.1929 päätöksen rakentaa uusi Marttilan koulu maanviljelijä Juho Larvalalta vuonna 1928 ostetulle maalle. Koulu rakentui vuonna 1930.

Juho Larvalan talon taloudelliset vaikeudet alkoivat, kun Larvalan isäntä oli takuumiehenä vuonna 1930 rakenteilla olevan Seurahuoneen lainoituksessa. Rakennusyhtiö meni konkurssiin ja KOP-pankki velvoitti takaajan, Juho Larvalan, maksamaan pankille lainasaatavat. Alamäki jatkui ja Larvalan tila joutui vuonna 1933 pakkohuutokaupattavaksi.

Huutokaupassa vuonna 1937 Seinäjoen kauppala osti kaikki Larvalan tiloja rasittavat kiinnitysvelkakirjat ja pelasti ilman erottamisoikeutta olevan Marttilan koulukiinteistön kauppalalle.

Näistä Larvalan tilojen kaavoittamisesta ja rakentamisesta alkoi silloisen kauppalan ja nykyisen kaupungin kehitys.

Larvalan tilan maille on rakennettu Seinäjoen Lyseo, hotelli, Etelä-Pohjanmaan ammattikoulu, virastotalo, kaupungintalo, teatteri, kirjasto, Lakeuden Risti sekä (Rajakadun) Ruukintien varren Veeärrän kasarmeja.

On herännyt aiheellinen kysymys, mitä erikoista hyvää Seinäjoen kasvuun merkittävimmin vaikuttavan Larvalan talon purkaminen tuo kaupungille?

Uudet kahdeksankerroksiset kerrostalot, vai? Larvalan talon säilyttäminen asemanseudun historiallisena maamerkkinä ja kaupungin kehityksen alkuna – myös kuin sen takana olevien kahden aitan säilyttäminen – olisi tuleville sukupolville historiallisesti merkittävä kulttuuriteko.

Alvar Aallon kansainvälisesti merkittävät ja tunnetut rakennukset Ruukintieltä Vapaudentielle saakka pitäisi pyhittää vain Alvar Aallon nykyisille ja ehkä uusillekin rakennusluomuksille.

Tämä tarkoittaa sitä, että Seinäjoen kuntainliiton ammattikoulukiinteistön rakentaminen koulun tarkoituksiin pitäisi ehdottomasti siirtää Koulukadun ja/tai Kärjen alueelle. Molemmat paikat ovat kaavoituksellisesti valmiita koulukiinteistöjen alueita.

Seppo Katila

Kotiseutuneuvos

Seinäjoki-Seuran kunniapuheenjohtaja