Lukijoilta: Lopetetaan roskaus yhteistyöllä

Roskaamista on esimerkiksi se, että karkkipapereita, muovipulloja ja muita roskia jätetään maahan, ostoskeskuksiin tai kouluihin lojumaan.

Minun paikkakunnallani monet nuoret ja myös vanhemmat roskaavat päivittäin. Tuntuu, ettei suurta osaa ihmisistä edes kiinnosta, mihin he heittävät roskia tai mitä ne tekevät maailmalle.

Kun heittää roskia luontoon, ne eivät välttämättä maadu. Ne säilyvät luonnossa pitkään. Vaikka ne lopulta hajoaisivatkin, jää niissä olleita alkuaineita silti luontoon.

Jos luontoon heittää lasipulloja tai muita roskia, joissa on lasia, saattavat eläimet hyvin kävellä niihin ja satuttaa itsensä. Myös pienet ja hieman vanhemmatkin lapset voivat huomaamattaan astua lasinsirujen päälle.

Roskaaminen meriin vahingoittaa kaloja ja muita eläimiä. Roskat, kuten muovi, voivat tukehduttaa eläimiä ja kiertyä niiden ympärille. Meressä olevat roskat tekevät pahaa myös ihmisten terveydelle. Kun kalat syövät meressä olevaa muoviroskaa, saattavat kalat päätyä myöhemmin vielä ihmisen lautaselle, jolloin ihmisen terveys kärsii.

En itse ainakaan haluaisi vahingoittaa varsinkaan eläimiä enkä ihmisiä. Jos näen jonkun heittävän maahan roskan, minulle tulee hänestä heti välinpitämätön mielikuva.

Yleensä kouluissa ja ostoskeskuksissa oleva roska on esimerkiksi muovipulloja, limsatölkkejä ja tyhjiä karkkipusseja. En aina oikein edes ymmärrä, miksi joku jättäisi vaikka muovipulloja maahan, kun niistä voi saada hieman rahaakin.

Monesti maassa näkee myös tyhjiä muovipusseja. Ne voivat tarttua autoihin ja häiritä ajajaa. Jos kuski häiriintyy roskista, jotka esimerkiksi tarttuvat tuulilasiin ajaessa, voi siitä seurata vaarallinen tilanne liikenteessä.

Kaikki ihmiset voivat omalla käytöksellään vaikuttaa roskaamisen lopettamiseen niin, että laittaisivat aina omat roskansa roskikseen ja esimerkiksi kierrättäisivät vanhoja tavaroitaan ja vaatteitaan.

Kirpputoreille voi viedä vanhoja tavaroita, joita ei enää tarvitse ja vaatteita, jotka ovat esimerkiksi tulleet pieniksi. Niistä voi saada rahaakin.

Aina ei myöskään tarvitse ostaa kaikkea, mitä hetken tekee mieli ostaa.

Minun mielestäni on myös todella hienoa, että monet nuoret ottavat kantaa näihin asioihin ja haluavat, että asioihin tulee muutos.

Lopetetaan siis yhteistyöllä roskaaminen, sillä jokainen voi vaikuttaa siihen!

Silja Takkunen

Seinäjoen yhteiskoulu