Lukijoilta: Miksi ei ennaltaehkäistä?

Lääkäriliitto: ”Yksilön itsensä kannalta ideaalia on sairauksien ennaltaehkäisy”.

Suomen akatemia ja Duodecim: ”Sairauksien ehkäisy on tehokkain tapa hallita terveydenhuollon kustannuksia”.

Diabetesliitto: ”Terveyspolitiikan painopistettä siirrettävä terveyttä edistävään suuntaan. Terveyden vaalimista ei voi ulkoistaa ihmiseltä itseltään”.

Suomi ja WHO: ”korostetaan voimakkaasti varhaisen puuttumisen merkitystä sairauksien ehkäisyssä..”

Käytäntö/Seinäjoen terveyskeskus:

”Olen ollut pari vuotta pois työelämästä, mutta työterveyslääkäri kehotti hakeutumaan vuosittain verensokeri- ja kolesterolikokeisiin, koska olen aiemmin käyttänyt sekä verenpaine- että kolesterolilääkitystä ja suvussani on vahvat riskitekijät. Verensokerini on ollut ajoittain koholla. Saisinko lähetteen verensokeri- ja kolesterolikokeisiin?”

”Sairaskertomuksessasi ei ole tarpeeksi dokumenttia näistä asioista. Ei onnistu. Säästösyistä ei näitä kokeita voida ottaa ainakaan ennen kuin olet käynyt sairaanhoitajalla ja hoitajalle on nyt kesällä vaikea päästä.”

”Mitäs se hoitajalla käynti tässä auttaa?” ”Pitää olla dokumenttia ja voihan hän ottaa vaikka Ekg:n.”

Lääkärin kirjauksista olisi ”dokumenttia” kuitenkin löytynyt. Iäkäs, monisairas ystäväni, joka joutuu käymään sairaalassa kahden viikon välein muun muassa nestetasapainohäiriöiden takia ja useasti kuukaudessa joutuu tilaamaan ambulanssinkin vointinsa takia, kertoi että säästösyistä häneltä labrassa otetaan enää natrium, ei kaliumia tai kreatiniinia. Taitaa tässä tulla euron säästö! Rahaa kaupungilla riittää kyllä patsaisiin ja turhiin siltoihin ja sairaalan johtoryhmällä kaukaisiin/kalliisiin konferensseihin. Uudessa M-talossa tulee säästöä, kun yksi psykiatrian osasto lopetetaan.

Sairaanhoitaja