Lukijoilta: Miksi Lemmensiltaa ei korjata?

Olin kiertelemässä Törnävällä opastuskierrosta suunnittelemassa ja totesin, ettei Kruutisillalle, jonka useimmat tuntevat Lemmensiltana, ole tehty yhtään mitään. Se on todella surkeassa kunnossa: maali hilseilee siellä, missä sitä vielä on, kaiteissa kasvaa jäkälää, kansilankuista puuttuu palasia.

Jo vuosi sitten kyselin, että eikö silta pitäisi maalata ja sain vastauksen, että siltaan on jo määrärahakin. Mitään ei ole tapahtunut ja sillan aika loppuu. Siltaan pitäisi jo uusia lautojakin. Joka tapauksessa perusteellinen pesu, joidenkin puuosien korvaus ja maalaus. Samalla voisi tietysti nostaa ainakin yhden sillalta heitetyn pyöränraadon joesta. Varmasti löytyisi vaikka talkooporukka työn tekemään, mutta talkooporukkaa ei turvallisuussyistä voi päästää keikkumaan sillan kaiteille.

Korjaus ei varmaan maksa maltaita. Se on ihan rikka rokassa kaupungin rahoissa, jolla on rahaa paasata joka vuosikymmenellä sata tonnia konsulttifirmalle, joka kerta toisensa jälkeen suunnittelee Vapaudentien jatkeen.

Vai onko tarkoitus tehdä, kuten Seinäjoella liian usein tehdään: annetaan ränsistyä niin huonoon kuntoon, ettei sitä voi tai kannata korjata? Kenties silta poistetaan kokonaan tai tilalle tehdään täysin ympäristöön sopimaton ruma terässilta kuten ns. Provinssi-sillat ovat?

Vai muuttaisiko kaupungin markkinointi sanonnan ”luonnonkaunis Törnävä” vain sanonnaksi ”luonnonränsistynyt Törnävä”?

Haluan saada tähän jonkinlaisen selvän vastauksen. Tiedän, että kun lähden opastettavan porukan kanssa sillalle, niin kysymyksiä tulee. En haluaisi sanoa, ettei kuulkaa tässä kaupungissa arvosteta mitään vanhaa, tuskin kohta vanhaa ihmistäkään.

Merja Lamminkangas

opas

Törnävä