Lukijoilta: Nuorille kesätöitä – mission impossible?

Kesätyöhaun hullunmylly alkaa olla loppusuoralla. Nuoret ovat koko kevään yrittäneet kuumeisesti metsästää tienestipaikkaa kesäksi. Valitettavan monilla tämä tie päättyi lyhyeen puuttuvan työkokemuksen takia.

Ahkera, 16-vuotias koululainen ei pääse kesätöihin, koska hänen ansioluettelossaan lukee ”naapurin mummon ruohonleikkuu”. Tällainen ei useimmille työnantajille riitä työkokemukseksi. Miten voi edes kerryttää kokemusta, jos ei ikinä pääse niihin oikeisiin kesätöihin?

Liian monet työpaikat joko vaativat alan koulutuksen tai monen vuoden kokemuksen. Pahimmassa tapauksessa firmat haluavat välttää perehdyttämisen valitsemalla viime kesän työntekijän täysin uusien kasvojen sijaan.

Itse vältyin ongelmalta nuorempana, kun pääsin ensimmäiseen kesätyöhöni suhteiden avulla. En ole asiasta mitenkään ylpeä, sillä tämä oli varsin epäreilua kohtelua muita hakijoita ajatellen.

Valitettavaa on se, kuinka monesti näin vieläkin toimitaan. Otetaan se pomon laiska poika töihin, vaikka samalla kyseinen yritys saattaa menettää motivoituneen ja osaavan työnhakijan.

Nykyään minut leimataan työmarkkinoilla ”vain lukiolaiseksi”. Minulla ei ole minkään tietyn alan koulutusta, joten minähän en siis osaa mitään, eikö?

Nyt ongelmana on se, että vaikka omaan parin kesän kokemuksen työelämästä ja olen täysi-ikäinen, en kuitenkaan ole opiskellut mitään tiettyä alaa. Tässä kohtaa en voi kun vain pyöritellä silmiäni.

Miten nuori voi päästä pois tästä epäonnen oravanpyörästä?

Itselläni ei ole kysymykseen vastausta. Ymmärrän kyllä, että nuori ei ole palkkaamisen arvoinen, jos hän tulee työhaastatteluun tunnin myöhässä tai vaikuttaa siltä, että olisi mielummin kotona pelaamassa pleikkaa.

Haluaisin työnantajien silti pohtivan, miksi nuoresta huokuva potentiaali sekä halu tehdä töitä eivät riitä saamaan kesätyöpaikkaa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään viiden vuoden työsuhteesta.

Olisi mahtavaa nähdä työpaikkojen kannustavan nuoria kesätöihin. Samalla niistä saatu kokemus antaisi heille hyviä eväitä jatkoa ajatellen.

Henna Alanko

Työtä pelkäämätön nuori