Lukijoilta: Pienet yritykset tarvitsevat nyt enemmän huomiota

Yritysvaikutusten arviointi kunnan päätöksenteossa on jäänyt vain paperille. Tähän asiaan on tulevalla vaalikaudella saatava muutos. Erityisen tärkeää on huomioida päätösten vaikutus pieniin yrityksiin.

Seinäjoki tarvitsee enemmän keskisuuria yrityksiä. Ne kasvavat ”hyvällä kasvualustalla” pienistä yrityksistä. Pienet yritykset ovat paikkakunnan kilpailukyvylle merkittävä tekijä. Ne työllistävät toisia yrittäjiä ja tarjoavat suuren vetovoimatekijän kunnalle muun muassa eri palvelujen osalta.

Olin rakentamassa yhdessä Antti Neimalan kanssa elinkeinopoliittista mittaristoa Suomen Yrittäjille. Ensimmäisen hyväksynnän mittaristolle antoi silloinen Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien työvaliokunta.

Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyllä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. Alkuperäinen tarkoitus oli saada yrittäjät ja kunnan päättäjät saman pöydän ääreen keskustelemaan parantamis- ja kehittämiskohteista.

Pienet yritykset tarvitsevat enemmän huomiota kunnallisessa päätöksenteossa. Vaikutukset pieniin yrityksiin on huomioitava. Tästä huomioimattomuudesta johtuu suurelta osin keskustojen palvelujen heikkeneminen pienten yritysten jouduttua muuttamaan muualle tai peräti lopettamaan. Seinäjoella tämä näkyy kaikissa Seinäjoen keskustoissa (Seinäjoella, Ylistarossa, Peräseinäjoella ja Nurmossa).

Pienten yritysten tarjoamat palvelut ovat elintärkeitä asukkaille, mutta myös yrityksille. Kaupungin miljoonien satsausten yhteydessä vaikutukset pieniin yrityksiin on jäänyt huomioimatta. Pankki- ja postipalvelujen häviäminen pienistä keskuksista on ristiriidassa tasapuolisuuden kanssa.

Seinäjoen tavoite päästä Suomen elinvoimaisimmaksi kunnaksi on oikea. Sen eteen on tehtävä töitä myös rakenteita muuttamalla ja uudistamalla.

Seinäjoen yrityspalveluhakemiston mukaan Seinäjoella on pienyrityksiä (0-4 hlöä) 5 109 yritystä. Yksinyrittäjiä tästä luvusta on arvioni mukaan yli puolet. Yrityksiä kaikkiaan on 6 388. Aloittaneita yrityksiä 2020 oli Seinäjoella 432 ja lopettaneita 298 yritystä. Todellista lopettaneiden määrää ei tämän luvun perusteella voi arvioida kuin suuruusluokan.

Pauli Kankaanpää

kunnallisvaaliehdokas

Seinäjoki