Lukijoilta: Rakkaat vanhemmat, ilmastonmuutos on olemassa

“Ei Suomessa tarvitse tehdä mitään, jos ei Intiassa tehdä mitään.”

Fun fact, kyllä tarvitsee. Ilmastonmuutos koskettaa ihan meitä jokaista, vaikka Suomessa kaikki onkin vielä hyvin. Ei ole ihan sama, lähteekö keskustaan autolla vai pyörällä. Ei ole ihan sama, lähteekö Ruotsiin lentokoneella vai laivalla. Tiedettävästi jopa yksi nisäkäslaji on päätynyt sukupuuttoon ilmastonmuutoksen takia.

Se, että nuoria ja heidän mielipiteitään asiaan liittyen vähätellään, on huolestuttavaa. Koska kyllä, nuoria oikeasti kiinnostaa, kuinka maapallolla menee ja mitä sen hyväksi voisi tehdä.

Esimerkiksi hetki sitten ollutta ilmastolakkoa vähäteltiin, vaikka pelkästään Helsingissä lakkoon osallistui yli 2 000 nuorta. En ymmärrä, miksi meidän ilmoittaessa huolemme, meitä käsketään olemaan huolehtimatta tai kerrotaan suoraan, että se on vain muotivillitys, joka menee ohi.

Se, että sinä aikuinen et ole kiinnostunut ilmastonmuutoksesta, ei tarkoita sitä, ettei sitä olisi olemassa.

Olen kuullut valitusta siitä, että muovipillit aiotaan kieltää. Typerimmät vastalauseet tähän ovat ehdottomasti täysi-ikäisten suusta: ”No nyt ainakin ostan niitä varastoon” tai ”Eihän sairaalat/hoitokodit/kotitaloudet pärjää ilman niitä”.

Suomalainen yritys on kehittänyt paperipillejä muovisten tilalle. Ne ovat muovittomia ja hajoavat nopeammin, vaikka päätyisivät luontoon.

Ymmärrän kyllä, jos ilmastonmuutos on asia, joka ei ole aivan jokaisen (varsinkaan suomalaisen) ensimmäinen prioriteetti. Ei tarvitsekaan olla, mutta olisi hienoa, jos kaupassa mukaan muistettaisiin se oma kauppakassi tai hedelmiä ostettaisiin irtomyynnistä valmiiksi pakattujen pakkausten sijaan.

Pienet muutoksetkin ovat merkittäviä. Isompi vallankumous alkaa aina jostain pienestä.

Ilmastonmuutos ei ole menetetty peli. Sen estämiseksi voidaan vielä tehdä paljon.

Anni

Seinäjoen yhteiskoulu