Lukijoilta: Ruokamainos vuonna 2050 voi kysyä: Maistuisiko teille keinopihvi?

Oletko miettinyt kaupassa ruokaa ostaessasi sen alkuperää? Miten ja missä se on tuotettu?

Nykyään ruokaa tuotetaan ympäri maailmaa. Köyhissä valtioissa ruoantuotannossa on saatettu käyttää lapsityövoimaa. Niillä lapsilla ja muilla työläisillä saattaa olla pitkä työpäivä, pieni palkka ja huonot olosuhteet. Jotkut tehtaat on myös rakennettu huonosti, mikä vaikuttaa negatiivisesti ympäristöön. Siksi suosittelen kaikille lähiruokaa!

Varsinkin täällä Suomessa ruoantuotanto on tarkkaa, huolellista ja tuotettu ympäristöystävällisesti. Ympäri Suomea tuotetaan hyvää ruokaa ja saat sitä lähikaupasta.

Ruoan keinotekoisuus on mahdollisesti tulossa suosioon. Vuoden 2050 mainos saattaa kuulostaa tältä: ”Maistuisiko teille keinopihvi? Se tuoksuu, näyttää ja maistuu samalta kuin ihan normaali pihvi, mutta on tuotettu kokonaan kasviksista tai soluista.” Jotkut tiedemiehet todistavat, että nykyajan teknologian avulla voisi kehittää kasvisolukasvattamon.

Periaatteena on, että saisit joka viikko ihan omasta keittiöstäsi uuden sadon kasviksia. Vuonna 2050 kuitenkin tarvitsisi 70 prosenttia ruokaa enemmän kuin nyt, joten kasvisolukasvattamon avulla ruoka riittäisi kaikille. En kuitenkaan usko, että kaikki olisivat valmiita luopumaan luonnon antimista, en ainakaan minä itse.

Nyt eletään kuitenkin tässä hetkessä, joten voisit miettiä seuraavalla kerralla, kun menet kauppaan, mistä se juusto tai karkkipussi on peräisin. Monessa pakkauksessa kumminkin kerrotaan se aika selvästi. Valmisruuan sijasta kannattaa ostaa ainekset kaupasta ja tehdä itse ruokaa, vaikka kaverin kanssa yhdessä.

Laura Metsälä

8. lk, Pruukin yhtenäiskoulu