Lukijoilta: Tehdään Seinäjoesta Suomen ikäystävällisin kaupunki

Seinäjoella oli Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2019 16 290 eläkeläistä, joista vanhuuseläkkeellä oli 13 781 henkilöä. Tämä porukka on rakentanut hyvinvointiamme ja tekevät sekä vaikuttavat siihen edelleen maksamalla veroja, ostamalla palveluja, antavat kokemustaan käyttöön, tekemällä valtavan määrän vapaaehtoistyötä jne. Vapaaehtoistyö näkyy esimerkiksi meidän kaikkien hyödyksi rakennetuilla elämysportailla. Eräs eläkkeellä oleva edelleen osaamistaan tarjoava henkilö totesi aivan oikein: ”Me emme ole sohvaperunoita.” Se on totta. Eläkeläiset on valtava voimavara.

Valtuustoissa on merkittävä osa eläkeläisiä, titteleistä huolimatta. Siinä on merkittävää kokemusta. Tältä porukalta on monessa valtuustossa mielestäni kuitenkin unohtunut eläkeläisten heille kuuluva huomioiminen. Tämän huomioiden tein Seinäjoelle kuntalaisaloitteen.

Maassamme on useita kuntia, jotka ovat liittyneet Maailman Terveysjärjestön (WHO) Ikäystävällisten kuntien verkostoon. Esitin Seinäjoen liittymistä tähän ikäystävällisten kuntien verkostoon. Tähän kuuluminen on maksutonta ja parhaimmillaan se innostaa ja kannustaa kehittämään ikäihmisten palveluita ja tarjoaa myös vertaistukea.

Verkostossa mukana olevat kunnat ovat mm. lisänneet ikäihmisten säännöllisiä terveystarkastuksia, palkanneet vanhusasiamiehiä ja kehittäneet monenlaisia neuvonta- ja opastuspalveluita. Nämä toimet ovat aktivoineet ikäihmisiä ja lisänneet heidän osallistumistaan, vaikuttamistaan ja oman elämän hallintaa. Ikäihmisten toiveita ja tarpeita on alettu kuunnella! Palvelujen heikkeneminen Seinäjoen keskustoista (Seinäjoki, Peräseinäjoki, Nurmo ja Ylistaro) on huolestuttavaa kaikkien kannalta.

Ikäystävällisyyden kriteerejä ovat: 1. ympäristö ja rakennukset, 2. julkinen liikenne, 3. asuminen, 4. osallistuminen, 5. arvostus ja sosiaalinen inkluusio, 6. yhteiskunnallinen osallistuminen ja työelämä, 7. tiedonvälitys, 8. sosiaali- ja terveyspalvelut.

Tehdään yhdessä Seinäjoesta Suomen ikäystävällisin kaupunki.

Pauli Kankaanpää

Seinäjoki

kunnallisvaaliehdokas