Lukijoilta: Tervetuloa Seinäjoelle

Jotta Seinäjoen keskustassa kävisi enemmän vierailijoita, täytyy tänne tulon ja täällä oleskelun tuntua helpolta. Monet eivät kuitenkaan koe asian olevan näin.

Tuomas Ojajärvi (vihr.) toi kirjoituksessaan esiin hyviä huomioita sekä tilastoja muiden liikennevälineiden käytöstä kaupungin keskustassa (Ilkka-Pohjalainen 5.3.2021).

Monet meistä voisivat varmasti käyttää polkupyöriä ja busseja enemmän. Meillä on erittäin hyvät pyörätiet ja hyvä bussiverkosto. Ihmisiä tulisi kannustaa käyttämään näitä enemmän.

Uskon kuitenkin, että Mika Soivion (kok.) pelot uusista veturitallisuunnitelmista ja sen parkkipaikkojen puutteesta ovat päteviä (Ilkka-Pohjalainen 5.3.2021). Jos ihmisten mielestä sinne ei ole helppo päästä, kävijöitä tulee paljon vähemmän, eikä ole kannattavaa investoida upeaan rakennukseen, jossa kukaan ei käy.

On tärkeää muistaa, että Seinäjoen keskusta voi olla myös Etelä-Pohjanmaan keskusta. Se voi olla paikka, jossa ihmiset ympäri maata voivat nauttia ajan vietosta. Mutta tällä hetkellä, kun ihmiset ympäri maakuntaa tulevat käymään esimerkiksi verotoimistossa, Kelassa tai pankissa, he haluavat päästä pois mahdollisimman nopeasti pysäköintisakon saamisen pelossa. Ja tämän lisäksi he usein lähtevät vihaisina hankalan pysäköinnin vuoksi.

Keskustan yrittäjät ja kauppiaat todistavat, että tämä on keskustelu, jonka he käyvät useita kertoja päivässä asiakkaidensa kanssa.

Jotta keskustasta saataisiin elävä, täytyy pysäköinnin olla helppoa. Esimerkiksi, jos ihmiset maksavat yhden euron kolmesta tunnista, on todennäköisempää, että he jäävät pidemmäksi aikaa juomaan kahvia, syömään lounasta tai käymään kaupassa ja nauttimaan siitä, joka on toivottavasti vilkas keskus tulevaisuudessa.

Pysäköinti itsessään ei luo elävää keskustaa, mutta se on tärkeä osa sitä. Kun suunnitellaan veturitallia ja muita keskustamme tulevia osia, tulee helpon pysäköinnin olla osana suunnitelmia.

Paul Fairchild

kuntavaaliehdokas (kok.)

Seinäjoki