Lukijoilta: Tilanne VR:n kaukojunissa on koronakestämätön

VR myy junien ekstra-vaunuihin lisähintaisia lippuja niille, jotka haluavat käyttää junissa maskeja.

Terveysviranomaiset näkevät, että koronahygienia edellyttää sekä maskeja että turvavälejä. Nykyisellään ekstra-vaunut (yksi ekstra-vaunu per pitkä juna!) ovat niin täysiä, ettei siellä ole mahdollista ylläpitää turvavälejä eivätkä vaunut näin ollen täytä koronaturvallisuusvaatimuksia.

Muualla junassa on väljää (osa kansalaisista välttää junamatkustamista, koska junissa ei ole maskipakkoa, mikä puolestaan lisää ilmasto-ongelmia), mutta vaikka enemmistö junamatkustajista haluaa käyttää maskeja junan normaalivaunussakin, mahtuu jokaiseen vaunuun jokunen matkustaja, joka ei joko halua tai kykene käyttämään maskeja.

Kansalaismaskilla ei ole mitään merkitystä, mikäli vaunussa on yksikin, joka ei käytä maskia, koska kansalaismaski suojaa lähinnä muita mutta ei käyttäjää itseään. Jokainen maskiton voi olla oireeton taudin levittäjä. Myös konduktööri, joka kulkee kaikissa vaunuissa, on potentiaalinen levittäjä.

Koska nykyisellään ne, jotka eivät halua tai kykene terveyssyistä käyttämään maskeja, ovat vähemmistö, lisääntyy nyt kansalaisissa tarve vaatia, että VR viimein toteuttaa uudistuksen, jossa ekstra-vaunut ovat maskittomille.

Viikottain junaileva