Lukijoilta: Torilla tavattiin!

Seinäjoen uusi Keskustori avattiin aurinkoisessa säässä sankan yleisön juhlistaessa uljasta kaupungin uutta sydäntä. Taiteen tehtävä mm. on paitsi viihdyttää, myös herättää tunteita ja keskustelua.

On erinomaisen hienoa, että kaupunkilehtemme soi sitä varten koko pääkirjoituksen (Epari 17.4.) Perinteisen median on väitetty jäävän nopeudessa verkkomedian jalkoihin, mutta tässä tapauksessa kävi toisin. Päätoimittaja pystyi jo puolitoista viikkoa etukäteen arvioimaan avajaisten ohjelman.

On syytä kertoa muutamia taustatietoja. Kohta 28 vuotta Seinäjoella toiminut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö halusi tuoda avajaisiin oman pienen panoksensa, osana muuta ohjelmaa. Tällä kertaa esiintyjäksi valikoitui Sibelius-Akatemiasta valmistunut muusikko ja lauluntekijä Tero Pajunen (kuva), joka tarttui pyyntöömme laatia oodi Horsmalle ja säveltää laulu Kalevan Navetan historiasta.

Koko olemassaolonsa ajan Sibelius-Akatemia on halunnut tuoda Seinäjoelle sellaisia taiteellisia ja musiikillisia elämyksiä, joita muut konserttijärjestäjät eivät tekisi. Tehtävämme ei ole kilpailla, vaan täydentää kaupungin kulttuuritarjontaa.

Sibelius-Akatemia on valtakunnallinen ja kansainvälinen toimija ja siksikin haluamme pitää perspektiivin aina laajana ja kansainvälisenä, mutta silti useasti myös paikallisuuden huomioivana.

Vuosien varrella olemmekin toteuttaneet lukuisia konsertteja tai muita tilaisuuksia, joissa esillä ovat olleet eteläpohjalaiset tai eteläpohjalaislähtöiset taiteen ammattilaiset. Tilanteissa, joita rahoitamme yliopiston budjettirahalla, pidämme tärkeänä sitä, että esiintyjällä on aina jokin yhteys yliopistoomme.

Hautamäen peräänkuuluttamat alueemme tähdet ovat ilman muuta perusteltuja ja kannatettavia valintoja, mutta yhtä lailla kehittyvän kulttuurikaupungin on syytä pitää kaikki ovet ja ikkunat auki maailmalle niin taiteessa kuin elinkeinoelämässä.

Nyt on avajaiset vietetty ja tori kaupunkilaisten käytössä. Meidän lukijoiden olisikin mielenkiintoista kuulla päätoimittaja Hautamäen arvio (musiikki)ohjelman onnistumisesta.

Tervetuloa konsertteihin!

Mika Virkkala,

päällikkö, Taideyliopisto Seinäjoki

Piia Kleemola-Välimäki, taiteellisen toiminnan projektipäällikkö, Taideyliopisto Seinäjoki Torilla tavattiin!