Lukijoilta: Tuo pelottava vegaaniruoka

Mielestäni nyt on aika tiivistää se, kuinka tämä prosessi on todellisuudessa edennyt. Seinäjoen nuorisovaltuusto teki aloitteen vegaanisesta kouluruuasta jo yli vuosi sitten, 27.4.2020 valtuuston kokouksessa. Tässä kokouksessa aloite hyväksyttiin yksimielisesti ja se lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Seinäjoen kaupungin ruokapalvelun toimesta teetettiin aiheesta opinnäytetyö keväällä 2020. Opinnäytetyössä tiedusteltiin ja tutkittiin kiinnostusta vegaaniselle ruokavaliolle Seinäjoen kouluissa. Opiskelijat toivat vahvasti esiin sen, että tarvetta ja toivetta tälle on. Opinnäytetyössä myös selvitettiin raaka-ainekustannuksia ja ne todettiin olevan n. 40% suuremmat kuin perusruoan.

Keväällä 2021 viikolla 15 järjestettiin kysely peruskoulun ja lukioiden opiskelijoille. Kyselyssä tiedusteltiin oppilaiden sitoutumisastetta, mikäli vegaaninen ruokavalio kouluissa tulee mahdolliseksi. Ja tämä olisi ainoastaan vaihtoehto liharuualle, ketään ei pakotettaisi syömään vegaanista ruokaa.

Edellä mainittujen prosessien jälkeen aloite päätyi vuoden valmistelun jälkeen uudestaan valtuuston kokoukseen 31.5.2021. Esityksenä oli, että Seinäjoen ruokapalvelut aloittaa vegaaniruuan tarjoamisen syyslukukauden 2021 aikana.

No, jokainen tietää kuinka kävi. Esitys palautettiin valmisteluun äänestyksen jälkeen. Palautusta perusteltiin ”huonolla valmistelulla”, ”kustannussyillä” ja mitä kummallisimmilla vertauskuvilla.

Huolestuttavinta oli ne lehdessä mainitut kommentit, missä vegaaniruokaa verrattiin jopa kannabiksen käyttöön.

Kuten edellä mainittu osoittaa, aloite oli erittäin hyvin valmisteltu. Ehkä paremmin kuin moni muu päätökseen tuleva asia. Vuoden aikana asiaa on tutkittu perusteellisesti ja nuorilta on tiedusteltu asiaa. Kyseessä ei ole mikään ”vihervasemmiston mädätys”, jota vastaan pitää taistella.

Kyse on siitä, että nuoria ei kuunneltu. Minä kuuntelen. Ja lähden syömään Falafelia. Taidanpa tarjota lapsilleni tätä ”vihervasemmiston mädätystä”.

Eetu Lehtola

Kunnallisvaaliehdokas (sd.)