Lukijoilta: Tuurilla menestyvät kaatuvat tuuriinsa jossain kohtaa

Ilahduin suuresti, kun kauppaketju Lidl ilmoitti viime viikolla poistavansa rahapeliautomaatit liikkeistään, ja toivon muiden ketjujen seuraavan perässä. Rationaalisena ihmisenä en välitä asettaa asioita sattuman varaan, vaan uskon että omalla energiallamme ja intohimollamme voimme saavuttaa tavoitteet, jotka asetamme.

Pelikoneet ovat muiden ongelmiensa lisäksi vahva signaali siitä, että hyvällä tuurillakin voi menestyä. Se on totta. Mutta useimmiten hyvällä tuurilla menestyvät kaatuvat omaan tuuriinsa jossain kohtaa, sillä kenenkään onni ei jatku loputtomiin asti.

Joku saattaa ajatella, ettei hänellä ole mitään ja haaveilla lottokupongin ääressä. Todellisuudessa meillä kaikilla on paljon. Meillä on käytössämme aivot, joiden moninaisuudesta ja mahdollisuuksista vain murto-osa voidaan simuloida kalliimpienkin tietokoneiden eduksi. Lisäksi meillä on turvallinen ja monessa muodossa rikas yhteiskunta auttamassa meitä kohti tavoitteitamme.

Se miten käytämme aivojamme ja ympärillä olevia mahdollisuuksia ratkaisee onnistummeko. Poliittisilla linjauksilla on suuri vaikutus tähän. Paras lääke nuorison passiivisuuteen on tarjota nuorille mahdollisuudet menestykseen.

Tämä kriisitilanne, jossa koronankin vuoksi useat lapset ja nuoret jäävät pois harrastuksistaan ja siirtyvät pelikoneiden tai olutpullojen ääreen, on katkaistava. Siihen ei auta hienot puheet, vaan konkreettiset toimet.

Monissa työpaikoissa työntekijät saavat seteleitä, jotka käyvät maksuvälineinä erilaisiin harrastuksiin. Niiden tavoitteena on lisätä työntekijöiden jaksamista. Samaa konseptia voitaisiin soveltaa myös nuoriimme, sillä koulu on heidän työtään ja menestys ja jaksaminen siellä määrittää isosti heidän tulevaisuutensa.

Tuore menestyskonsepti useassa kunnassa on ollut kesätyöseteli, jonka idea on lisätä työllisyyttä tarjoamalla kesätöihin hakeutuvalle nuorelle ja työnantajalle pieni porkkana kunnan piikkiin. Avaruuden yrityspääkaupunkina meidän täytyisi ehdottomasti ottaa kyseinen konsepti käyttöön yhdessä muiden yrittäjien ja nuorten yhteistyötä lisäävien innovaatioiden kuten vaikkapa kouluilla järjestettävien kesätyömessujen kanssa.

Ehkä suurin ongelma koulujen integroimisessa yhteiskuntaan on kuinka vähän tunne- ja vuorovaikutustaitoja niissä tulee opittua. Suurin osa ihmisistä työllistyy hoito- ja palvelualalle, joten on hyvin kummallista, että niissä tarvittavia taitoja aletaan kunnolla opiskella monen osalta vasta lukion jälkeen.

Viime viikolla saimme Keskustanuorten kuntavaalikaffeille vieraaksi Suomi-kiekon legendan, Juhani Tammisen. Hän kertoi liimanneensa juniori-ikäisenä leijonan kuvan huoneensa seinään tavoitteen merkiksi ja aikanaan hän luistelikin leijonapaita päällä. Tamin opit, kuten ”Tee jokaisesta päivästä mestariteos” ja ”Tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia lisävirtaa päivän toimiin” on hyvä pitää mielessä, kun etenemme kohti tavoitteitamme.

Meillä Team Keskustassa katsotaan tulevaisuuteen, joka rakennetaan aktiivisten ja monipuolisia taitoja omaavien nuorten johdolla.

Juha Julmala

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Peräseinäjoki